Vlasic volt a jobb

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.07.29. 01:36
Címkék
Blanka Vlasic legyőzte Ariane Friedrichet a monacói szuper Grand Prix-viadalon. Az amerikai Maggie Vessey óriási meglepetésre 1:57.84 perccel nyerte meg a 800 métert. A női 400 méteres gátfutásban Lashida Demus 52.63 másodperccel lett első.

Két remek eredménnyel kezdő dött a monacói szuper Grand Prix. A férfi és a női 400 méteres gátfutásban is elindult az idei világranglista első három helyezettje, a legtöbben valószínűleg mégsem számítottak olyan időkre, amelyek végül megszülettek. A nőknél a ranglistavezető amerikai Lashida Demus fergetegesen kezdett, már az első száz méteren befogta az előtte rajtoló olimpiai bajnokot, a jamaicai Melaine Walkert, s hiába voltak remek ellenfelei, óriási előnnyel fordult a célegyenesbe. Az utolsó métereken is tartani tudta az iramát, s több mint egy másodperccel javította meg idei legjobbját. A győzelmet 52.63 másodperccel szerezte meg – ennél csak hárman értek el eddig jobb eredményt ebben a számban.

Bernshawn Jackson kis híján Demuson is túltett. Az apró termetű amerikai ugyancsak erősen kezdett, ám a második gátban csúnyán megbotlott, és visszaesett. A küzdelmet mégsem adta fel, elképesztő akarással jött fel, elsőként fordult a célegyenesbe, s már-már sikerült bravúrosan győznie, ám a dél-afrikai L. J. van Zyl az utolsó métereken megelőzte. Van Zyl új egyéni csúcsot, 47.94 másodpercet könyvelhetett el, s Jackson is 48 másodpercen belül (47.98) ért célba. A következő futószámban nem az év legjobb eredménye született, ez azonban nem von le semmit Sally McLellan teljesítményéből. Az ausztrál 100 gátas futónő 12.50 másodpercet repesztett, ennél az idén csak az amerikai Lolo Jones volt gyorsabb (12.47), aki itt harmadik lett (12.61).

Férfi 800 méteren nem csak jó időt, remek küzdelmet is láthattak a nézők. A fiatal szudáni Abubaker Kaki, a már tapasztalt, de még mindig csak 28 éves Jurij Borzakovszkijjal csapott össze. Kaki az iramfutók mögött helyezkedett, az orosz szokásához híven hátulról tört előre, a célegyenesben nagyot sprinteltek, a győztes 1:43.51 perccel Kaki lett. Női nyolcszázon született a nap meglepetése. Az esélyes orosz Marija Szavinovát 1:58on belüli tempóban vezette Tamara Tverdosztjup, s amikor a ukrán futó kiállt, úgy tűnt, Szavinova biztosan nyeri meg a versenyt. Az amerikai Maggie Vessey azonban másként gondolta. A 28 éves futónak hiába volt két percen kívüli (2:00.04) az egyéni csúcsa, nem volt neki túl erős a tempó, ő volt a frissebb, könynyen ment el Szavinova mellett, s óriási egyéni rekorddalal, 1:57.84 perccel győzött.

Az ügyességiek is kitettek magukért. Női magasugrásban Blanka Vlasic és Ariane Friedrich csapott össze, s még a 201 centiméter teljesítése után is holtversenyben álltak. A 203 centimétert Vlasic másodikra, Friedrich harmadikra ugrotta, ezzel a horvát versenyzőé lett az első hely. Férfi rúdugrásban az idén feltűnt francia Renaud Lavillenie 588 centimétert teljesített, s a 602 centin is volt biztató kísérlete. Női hármasban a kubai Yargelis Savigne ellenszélben is megközelítette a 15 métert (14.89).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik