Doppingoló jamaicai válogatottak

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.07.24. 23:57
Címkék

Doppingolással kapcsolatos hírek előzték meg pénteken a londoni szuper Grand Prix-viadal kezdetét. Homályos eredetű pletykák először két, majd hét, végül öt jamaicai vágtázó lebukásáról szóltak, de hogy pontosan kik ők, és mit szedtek, arról akkor még nem lehetett hallani, olvasni. A Jamaicai Antidopping Ügynökség képviselői először csak annyit mondtak, hogy ők is hallották a híreszteléseket, később pedig megerősítették, hogy valójában öt futóról van szó. Két-két férfi a 4x100-as és a 4x400 méteres váltó tagja, egy nő a vágtaváltóban szerepel. Leszögezték, hogy Usain Bolt és Asafa Powell nem érintett, sőt egyetlen lebukott sem szerzett Pekingben érmet. Viszont mindannyian indultak volna a berlini világbajnokságon.

A londoni versenyt látva megállapíthatjuk, hogy Yohan Blake sincs a vétkesek között, hiszen Bolt és Powell mellett ő is indult 100 méteren, márpedig az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lebukottakat a nemzetközi szövetség azonnal visszalépteti a versenyektől, mielőtt a doppingvétséget nyilvánosságra hoznák. A kellemetlen hírek Bolt teljesítményét nem befolyásolták, pont ugyanolyan jókedvűen készülődött a 100 méterhez, mint máskor, talán még jobb is volt a rajtja a szokásosnál. Féltávnál magabiztosan vezetett, s mivel előnye a célhoz közeledve tetemes volt, kiengedett, így ért el ellenszélben (–1.7) 9.91 másodpercet.

Megszakadt Jelena Iszinbajeva több mint öt éven át tartó veretlenségi sorozata. Az orosz rúdugró négy évvel ezelőtt éppen a londoni Grand Prix-viadalon jutott át életében először az öt méteren, összesen három világrekordot állított fel ezen a versenyen, és sorozatban hatszor diadalmaskodott. Ezúttal azonban kikapott Anna Rogowskától. A lengyel rúdugró másodikra teljesítette a 468 centimétert, Iszinbajeva viszont – aki ezen a magasságon kezdett – csak harmadszorra jutott át a léc felett. Mivel a 478 centimétert egyiküknek sem sikerült átugrania, Rogowskáé lett az aranyérem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik