Támadás és letámadás

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 00:54
Címkék
Miközben a Ferencváros futballistái a megterhelő sheffieldi edzőtábor után vasárnap este megérkeztek Budapestre, Bobby Davison autóval indult vissza – kedden ér Magyarországra. Az FTC angol mestere a felkészülés második szakaszában már kicsit előre is tekint: olyan Fradit akar, amelyik folyamatosan nyomást gyakorol ellenfelére, és idővel Championship-szinten futballozik.

Merre jár?Merre jár?

Még Sheffieldben, nemrég végeztem az erősítéssel, most pedig a csomagjaimat tuszkolom az autómba – mondta lapunknak Bobby Davison, amikor vasárnap kora délután felhívtuk, hogy összefoglalja a Fradi angliai edzőtáborát. – Lassan indulunk, konvojban tesszük meg az utat: Mark Pease és Paul Shaw is velem tart, mindannyiunknak annyi cucca van, hogy képtelenség lenne felpakolni a repülőre. Nem először vágunk neki együtt a kétezer kilométernek, váltogatjuk majd, hogy ki halad elöl, Németországban alszunk, s kedd dél körül tervezzük a budapesti érkezést.

Akkor ezért adott szabadságot a Hertha-meccsig a csapatnak?

Nem, dehogy. Ráfér a keret tagjaira a regenerálódás, mert intenzív volt a felkészülés első szakasza, és ahhoz, hogy a második periódust is hasonló erőbedobással teljesítsék a labdarúgók, muszáj pihentetni az izomzatot. Angliában elsősorban az erőnlét megszerzése, a fizikai állapot feljavítása volt a célunk, amit a United szakemberei, illetve Mark Pease előírása szerint egészítettünk ki a labdás képzéssel. Miközben teszteltük a futballisták tűrőképességét, és főleg a futóteljesítményre helyeztük a hangsúlyt, nem feledkeztünk meg futballelemeket is beépíteni a napi edzésekbe, hogy azok az izomcsoportok is dolgozzanak, amik a hirtelen irányváltoztatásoknál, felugrásoknál, passzoknál, lövéseknél fejtenek ki erőt.

Olyan, mintha atlétákat nevelne, nem labdarúgókat...

A saját pályafutásom példája határozza meg az edzői felfogásomat: mindig is munkamániás voltam, aki hetekkel a közös edzéseket megelőzően elkezdte a mozgást, különféle sportágak űzésével egészítettem ki a programomat, teniszeztem, golfoztam, csak azért, hogy az erőállapotom minden téren a határokat feszegesse. A Premier League bizonyítja, hogy a modern labdarúgást a gyorsaság, a kirobbanó fitnessz szolgálja a leginkább, az angol élvonalban atlétákra van szükség. Nemrég Sam Allerdyce-szal, a Blackburn menedzserével beszélgettem, aki elárulta, a Formula–1 szakembereit hívta segítségül, és kérte tőlük, árulják el, a pilóták miképpen képesek másfél-két órán át hiba nélkül teljesíteni. Nos, a kollégám megtudta: bár nem feltűnő, az autóversenyzők a legjobb fizikai állapotban lévő sportolók, akik azért képesek folyamatosan koncentrálni, mert nem érzik a fáradtságot. Ha a futballisták is elérik ezt a szintet, kevesebb lesz az eladott labda, ritkább a téves döntés – a rossz megoldások ugyanis a korai fáradtság jelei.

Szóval egy fáradhatatlan Fradi indul az NB I-ben?

Egy olyan Ferencváros, amely folyamatosan nyomás alatt tartja az ellenfelét és játékban is felveszi a versenyt a legjobbakkal. Felhívtam a játékosok figyelmét, hogy felejtsék el az NB II-es idényt, ne számítsanak gólzáporos győzelmekre, hanem állítsák át az agyukat egy új stílusra. Támadnunk és letámadnunk kell majd. A csapatból mindenki ismeri már a „push, push” kifejezést, mert ez a szó kell, hogy meghatározza a szezont.

Korábban azt mondta, négy-öt labdarúgóra van szüksége, hogy elérje a kitűzött célt. Tartja még a kijelentését?

Igen, mindenképpen stabilizálni kell a keretet. Azt hiszem, a két spanyol fiú érkezése erősítést jelent, védők, de hazájuk futballkultúrájának köszönhetően nem csak a rombolásban jeleskednek. Tervben van még egy jamaicai válogatott csatár kölcsönvétele, a 2007-es Pánamerikai Játékokon gólkirályi címet szerző Keamar Daley kivételes sebessége jól jönne a támadósorunknak. Ugyanakkor hozzáteszem, a sheffiedi összetartás rávilágított arra: egy-két, korábban fenntartásokkal kezelt játékos megérett arra, hogy építsek rá. Ne feledjük, csak abból a pénzből gazdálkodhatok, amely a klubtól távozó játékosok miatt felszabadul, ám az általam kiszemelt magyar futballistákért háromszázezer eurót kérnek, amit nem vagyunk hajlandóak kifizetni. Az átigazolási ablak még hetekig nyitva áll, Angliában csak most indul be a piac, így nem szabad türelmetlennek lenni, lesz lehetőség válogatni.

Mi a célja az élvonalba feljutott FTC-nek?

Bennünket kizárólag a bajnoki cím megszerzése motiválhat, ezt várják tőlünk, ezért küzdünk majd. A Barnsley elleni edzőmeccs megmutatta, elérhető az angol másodosztály szintje, hiszem, hogy sikerül Championship-színvonalra hozni a Fradit. A nemzetközi kupában indulásra jogosító helyezést akarunk elérni, ahhoz pedig legalább olyan játéktudást kell elérni, mint amilyet a közvetlenül a Premier League alatt álló csapatoknál tapasztalni. A szlogen végtelenül egyszerű: futballmeccseket kell nyerni – egymás után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik