Csúcsformában

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.07.10. 23:05
Címkék
Egymás után születtek a világ idei legjobb eredményei a római Golden League-viadalon. Remekeltek a százasok, Tyson Gay és Kerron Stewart, ismét a régi formáját mutatta 5000 méteren Kenenisa Bekele, hozta a szokásosat Jelena Iszinbajeva, 1500-on Marjam Dzsamal ugrott a lista élére. Az egymillió dolláros jackpotért négyen maradtak versenyben.

Két évvel ezelőtt még a Tyson Gay, Asafa Powell összecsapás lett volna az év nagy csemegéje, a legtöbb versenyrendező azon dolgozott, hogy e találkozót összehozza. Tavaly a jamaicai Usain Bolt mindkét kitűnő vágtázót leiskolázta, 9.69 másodpercre javította a 100 méteres világrekordot, ennek ellenére a Gay, Powell vetélkedés még mindig nagy attrakció. A Golden League-sorozat harmadik állomásán, Rómában létrejött e randevú, amit azért is különös érdeklődés övezett, mert az amerikai világbajnok idén eddig nagyon jó formát mutatott.

„Sokat várok az idénytől – mondta a verseny előtt Gay. – Úgy érzem, képes leszek legyőzni Boltot, sőt a világcsúcsjavítást sem tartom elképzelhetetlennek.”

„Lehet, hogy ezen a versenyen életemben ötvenedszer futom tíz másodpercen belül a száz métert – árulta el a jamaicai Powell –, de most nem ez a fontos, hanem hogy jól szerepeljek.”

Powell a 10 másodpercen belüli eredményt már az előfutam során teljesítette, de 9.98-cal csak második lett. Elsőként az antiguai Daniel Bailey ért célba 9.96 másodperccel. A másik futamot Gay pontosan ennyivel nyerte meg, de ő ellenszélben.

A döntőben az első rajtot kiugrás miatt visszalőtték, és talán ez volt az oka annak, hogy Gay másodszorra kissé beragadt. De ez sem tudta megakadályozni abban, hogy beállítsa 9.77 másodperces egyéni legjobbját, amivel vezeti az idei világranglistát. Powell jobban kapta el a startot, és a táv közepén néhány pillanatig úgy tűnt, utolérheti Gayt, de végül 9.88-cal második lett.

Bár a férfi 100 méter eredetileg Golden League-szám volt, a legjobbak közül senki sem indult el minden eddigi gálán, és ezzel lemondtak arról, hogy részesülhessenek az egymillió dolláros fődíjból. A sorozat oslói állomása után hatan maradtak versenyben a jackpotért, közülük az amerikai 100 gátas Damu Cherry nem lépett pályára az olasz fővárosban.

Kenenisa Bekele volt az első, aki megszerezte a harmadik győzelmét a sorozatban, az etióp hosszútávfutó teljesítménye versenyről versenyre javul.

„Bár már korábban rendbe jött a sérülésem, az edzésmunkában csak mostanra értem utol magam” – magyarázta Bekele, aki 12:56.23 perccel a világ idei legjobbjával nyert 5000 méteren.

Kerron Stewart is tovább küzdhet a fődíjért, mivel harmadik alkalommal nyerte meg a női 100 métert. A jamaicai vágtázó remekül rajtolt, imponálóan futott, és ő is a világ idei legjobbjával, 10.75 másodperccel lett első. A női rúdugrás egyeduralkodója, az orosz Jelena Iszinbajeva csatlakozott a ranglistát átírókhoz, 485 centimétert ért el, és ő is jacpotvárományos maradt. Bár nem volt elégedett, fölényét jellemzi, hogy 475 centiméteren kezdett, míg a második helyezett orosz Julija Golubcsikova 470-ig jutott. Az amerikai négyszázas Sanya Richards ugyancsak megőrizte veretlenségét, 49.46 másodperccel lett első – ő a negyedik, aki még reménykedhet abban, hogy részesül az egymillió dollárból. A finn gerelyhajító, Tero Pitkämäki kiesett a versenyből, miután 83.68 méterrel második lett, az utolsó sorozatban előzte meg őt a norvég Andreas Thorkild­sen (87.46). Női 1500 méteren a bahreini Marjam Dzsamal remekelt, 3:56.55 perccel, a világ idei legjobbjával lett első.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik