Peirsol újra csúcstartó

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 23:32
Címkék

Aaron Peirsol elhalványította Michael Phelpst az indianapolisi amerikai országos úszóbajnokság második napján! Pedig a tizennégyszeres olimpiai bajnok Phelps is kitett magáért a viadal – amely vb-válogatóként is – legutóbbi napján, hiszen két számban (200 méteres gyorsúszásban és 200 méteres pillangóúszásban) is győzni tudott, így ezeken a távokon kvalifikálta magát a római világbajnokságra.

De térjünk vissza Peirsolra: az ötszörös olimpiai bajnok hátúszó azzal irányította magára a figyelmet, hogy megdöntötte (helyesebben visszavette) a 100 méter világcsúcsát. Ennek legkevésbé a spanyol Aschwin Wildeboer Faber örült, aki alig egy héttel ezelőtt a Mediterrán Játékokon elért eredményével hódította el a rekordot (52.38). Úgy látszik, a 25 éves amerikai ezen kellően felhúzta magát ahhoz, hogy a világon elsőként 52 másodpercen belül ússza le a távot (51.94). „Nagyon meglepődtem, amikor elvették a világcsúcsomat. Ezen a versenyen nem is lehetett más célom, mint visszavenni” – mondta Peirsol, aki ezen a távon immár hatodszor javította meg a csúcsot.

Született egy másik világrekord is, igaz, mintegy 1200 kilométerrel arrébb – a kanadai bajnokságon a mindössze 15 éves Amanda Reason döntötte meg az 50 méteres mellúszás csúcsát, miután 30.23 másodperc alatt ért célba hazája vb-válogatóján. A korábbi csúcs az ausztrál Jade Edmistone nevéhez fűzödött (30.31), még 2006-ból.

„Egyszerűen elképesztő, döbbenetes, ami történt, alig tudok megszólalni – nyilatkozta hitetlenkedve a fiatal úszó. – Az edzőm azt mondta, rajtoljak jól, aztán csak menjek előre, ne foglalkozzak semmivel. Ezt tettem.” Reason eddigi legjobb eredménye egy junior-világbajnoki bronzérem volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik