Mesteri csatárfogások

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 23:32
Címkék
Angliában elismert szakemberrel gyakorolt csütörtökön a ferencvárosi csatársor: Wayne Allison az FTC sheffieldi edzőtáborának végéig dolgozik Bobby Davison mellett és segíti a csatárok munkáját. A támadószekció bár gólképtelen volt a Lincoln City ellen, ám a vendéglátó csapat magyar légiósa, Kovács János szerint a Fradi meghatározó lesz az NB I-ben, mert a zöld-fehéreken már most látni az angol erőfutball pozitív jeleit.

Új szakemberrel bővült a Ferencváros csütörtöki edzését vezénylő szakmai stáb: a pro licences papírjához szükséges külföldi tanulmányutat történetesen Budapest IX. kerületében teljesítő Wayne Allison az FTC angliai túrájának végéig segíti Bobby Davison munkáját – és a zöld-fehér csatárok eredményesebb játékáért felelős. Mivel az elmúlt napok során kegyetlen edzésprogramot végzett el a keret, és szerdán is kemény futófeladatok előzték meg Lincoln elleni, gól nélküli döntetlennel záruló mérkőzést, lazább tréning várt a United akadémiájára délelőtt érkező Fradira. A korábbi kitűnő csatár, a többek között a Bristol Cityben és a Sheffield Unitedben is éveket töltő Wayne Allison a támadókkal gyakorolt, s fejlesztette a csatársor fejjátékát, helyzetkihasználását – miközben Bobby Davison és Csató Sándor a középpályásokat és a védőket foglalkoztatta.

„Angliában szokás, ha egy képzett edzőnek nincs munkája, a kollégák felkérik, hogy néhány napot töltsön a csapatuknál – indokolta Wayne Allison érkezését Bobby Davison. – Így tölthettem el annak idején én is az akkor John Gregory vezette, Premier League-ben szereplő Derby Countynál néhány hetet. Egy idegen megjelenése mindig motiválja a futballistákat, akik tudat alatt bizonyítani akarnak az új edzőnek és koncentráltabbak, mint az átlagos napokon. Ráadásul jól ismerem Wayne Allison edzői munkáját, zseniális meglátásai vannak, amelyek hasznára lesznek a támadóinknak. Továbbá fontos volt, hogy az elmúlt napok fárasztó, olykor kegyetlen tréningjei után színt vigyünk a monoton napokba, kicsit változatosabbá tegyük a munkát.”

A csapatrészekre osztott társaság munkájába még nem kapcsolódott be, ám péntektől együtt készül majd a Kakas László edzette kapusokkal a sheffieldi hálózat ausztrál együttesétől, a Central Coast Marinerstől érkező Andrew Redmayne – a 20 éves, 194 centiméter magas futballista állandó tagja országa U20-as válogatottjának. Hiába szóltak ugyanakkor arról a pletykák, hogy az FTC azért is vállalta a Lincoln 125. születésnapjának fő attrakciójaként beharangozott szerda esti fellépést, mert szeretné átigazolni az angol együttesben légióskodó egykori MTK-s Kovács Jánost, Bobby Davison elmondta, hogy bár erősítést jelenthetne a megszerzése, szerződéséből képtelenség kivásárolni.

„Angliában szigorú szabályok szerint működik a játékospiac, megvan a hivatalos útja, milyen módon lehet tárgyalást kezdeményezni a kiszemelttel – mondta a chesterfieldi időszak után egy éve a Lincolnt erősítő, a Fradi elleni meccsen együttesének csapatkapitányi karszalagját viselő Kovács János. – Bobby Davisonnal gratuláltunk egymásnak a találkozó után, de a jövőmről nem beszéltünk. Mivel még egy évig szerződés köt klubomhoz, csak a Lincolnnal való egyeztetés után léphet kapcsolatba velem az érdeklődő. Bár hivatalosan nem tudom, hogy az FTC kívánságlistáján szerepelnék, ám semmi jónak nem vagyok elrontója, megtisztelő, ha valaki felkelti a Ferencváros érdeklődését. Annak ellenére, hogy mind a zöld-fehérek, mind mi izzasztó napokon vagyunk túl, kifejezetten jó iramú, hajtós találkozót játszottunk. A Lincolnnal Németországban edzőtáboroztunk, ahol valóságos katonai kiképzésen vettünk részt, egy hétig szó szerint nem láttunk labdát – ahogy hallom, a Fradi is hasonlóan készül a bajnoki rajtra. Nem meglepő, hiszen a játékán is látszik az angolos stílus, s azt mondom, ez hosszú távon kamatozhat a magyar NB I-ben is. A hazai csapatoknak nem fekszik majd az FTC stílusa. Angliában – az élvonaltól az alacsonyabb osztályig – ez az erőfutball dominál, és a szurkolók könnyebben elfogadják a technikai hiányosságokat, mert látják, minden pályára lépő a maximumot hozza ki magából. Ha a Fradi olyan tempót diktál majd Magyarországon, mint ellenünk, ott lehet a legjobbak között.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik