Pozitív megítélés

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.07.05. 23:16
Címkék
Neve Kovács Ágnes 2007-es doppingellenőrzésekor vált ismertté. Az általa képviselt szakma pró és kontra véleményeket váltott ki. A hétköznapokon kevesebb szó esik a Magyar Antidopping Csoport (MACS) tevékenységéről. Az pedig szóba sem kerül, hogy az ügyvezető, Tiszeker Ágnes imádja a színházat, és rajong az ókori Egyiptomért.

Hamarosan kezdődik az úszó-világbajnokság. A jó másfél évvel ezelőtti, Kovács Ágnessel kapcsolatos előzmények ismeretében kérdezem: kit tetszenek most meghurcolni?Hamarosan kezdődik az úszó-világbajnokság. A jó másfél évvel ezelőtti, Kovács Ágnessel kapcsolatos előzmények ismeretében kérdezem: kit tetszenek most meghurcolni?

Mi senkit sem hurcolunk meg, az ellenőrzés kötelező, amelynek a sportolók kötelesek eleget tenni.

Az emberek egy része azért érezhette meghurcolásnak, mert a hivatali felszólítások és a sárga csekkek országában úgy látják, még a sportban is kukacoskodnak, ráadásul egy magyar szervezet emberei. Akkor azt nyilatkozta, a budai társasházban, amelyben lakik, csak biztatást kapott. A mi házunkban, Pesten inkább hideget-meleget kapott volna. Ennyire más a megítélés?

A sport, de egyáltalán az, hogy kinek drukkolnak, szubjektív dolog. A doppingellenőrzés pedig érzelmektől mentes, objektív tény. Megértem, hogy Kovács Ágnes idol, de higgye el, a világ számtalan helyén vannak példaképek, és senki sem akad fenn azon, hogy doppingvizsgálatra szólítják fel. A tágabb értelemben vett közvélemény valamit összekevert, összekever. Mi nem döntéseket hozunk, pusztán a vizsgálatokat végezzük el, s akkor kerülünk fókuszba, amikor valamilyen rendellenességet tapasztalunk: vagy pozitív a minta, vagy a versenyző nem ad elegendő mintát. De itt a mi hatáskörünk megszűnik. Idehaza még nincsenek hozzászokva, hogy a tevékenységünk ilyen jellegű, és a sajtó felnagyította az esetet.

Kajakosokat és úszókat vizsgál a WADA

Kovács Ágnessel milyen a viszonya?

Semmilyen kapcsolatunk sincs, az utolsó találkozásunk udvarias légkörben zajlott.

Az állami megrendelések mellett a sportszövetségeknek is dolgoznak, továbbá a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA felkérésére. Az idén Magyarországon hány vizsgálatot végeznek?

Augusztus elejéig hétszázat kell elvégeznünk, ebben az évben összesen kilencszázat.

Mit takar a WADA felkérése? Konkrét, névre szóló vizsgálatot kér?

Igen.

Megnevezné, hogy legutóbb mely magyar sportolókra volt kíváncsi a WADA?

Nem tehetem meg.

A sportágat elárulhatja?

Kajak-kenu és úszás.

Van pozitív eredmény?

Folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozhatok. Ismétlem: a mi kompetenciánk a szabálytól eltérés jelzéséig terjed.

Mennyibe kerül egy vizsgálat?

Bruttó kilencven-százezer forintba, ebből maga az analízis, amelyet a bécsi akkreditált laboratóriumban végeznek, mintánként száznyolcvan euróba.

Hányan dolgoznak a MACS-nak, és mennyi az éves bruttó bértömeg?

Huszonkét munkatársunk van, a bértömeget nem tudom megmondani, de talán pontosabb információ, hogy ellenőreink bruttó ötezer forintos órabérért dolgoznak.

Csoportjának pozitív a megítélése?

A megrendelésekre vonatkozóan egy lényeges kiegészítést kell tennem: külföldi megbízásokat is kapunk, a közeljövőben például Ukrajnában dolgozunk. Szerintem Európa-szerte elismernek bennünket. Van presztízsünk.

A nemzetközi szervezettel egyoldalú a kapcsolattartás, vagy önök is kérhetnek: ha gyanúja van egy külföldi sportolóval kapcsolatban, s ezt jelzi, a WADA kér vizsgálatot?

Felhívhatom a figyelmet, de megrendelni nem lehet az analízist. Régebben a Magyar Úszószövetség kérését az IGF-származékokkal kapcsolatban jeleztem a WADA-nak, de nem kötelező a visszacsatolás.

Szokott gyanakodni, s ha igen, azt mondja: gyerünk, ellenőrizzük az illetőt?

Igen, van ilyen.

Mi alapozza meg a gyanút? Egyszerűen azt mondja, olyan a sportoló testalkata, hogy az meg nem engedett szer használatát feltételezi?

Vannak konkrétabb esetek is. Egyszerűen feljelentés érkezik.

Újra a feljelentők országa lennénk?

Ne így nézze ezt! Angliában zöld számon lehet jelenteni a gyanús eseteket, Ausztráliában interneten. Azt fogadja el, hogy a doppingvizsgálat ugyanolyan hétköznapi dolog, mint a gépjármű-ellenőrzés során az alkoholszondázás.

Egyszer újraélesztett egy ájult szurkolót

A sportolóknak három hónapra előre le kell adniuk, hol tartózkodnak. Cseh László például hol lesz hétfő délelőtt?

Van egy holléti rendszer, amelyben rögzíteni kell az edzések helyszínét és időpontját, illetve hogy a nap melyik órájában kereshetjük. Szeretném eloszlatni azt a téves feltételezést is, hogy mi beleavatkozunk a sportoló magánéletébe. Csak az előbb elhangzott időpontokhoz kell tartania magát.

Kik a kedvencei a versenyzők közül?

Ha én erre válaszolok, akkor lehet objektív az ellenőrzés?

Megpróbáltam csőbe húzni. De azért mondjon nekem olyan sportteljesítményt, amely előtt kalapot emel.

Fazekas Róbert igazi sportember, pekingi nyolcadik helyezése minden elismerést megérdemel. Letöltötte a doppingvétségért kapott eltiltását, felkészült az olimpiára, s az ellenőrzéseket is jól viselte. Kiutazása előtt mondtam neki, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a hosszú repülés után azonnal vizsgálatnak vetik alá, s így is lett.

Doppingellenőri tevékenysége mellett háziorvosként dolgozik. Mi az, amire praxisában a legbüszkébb?

A szorosan vett értelemben nem tartozik a praxisomhoz, de Szekszárdon egy súlyemelő Húsos-kupán egyik kollégámmal újraélesztettem egy sportolót.

Gondolom, elszédült a gyakorlata után, és elvesztette az eszméletét.

Ez lenne a logikus, de nem versenyzett, nézőként volt jelen, és a szünetben a sportcsarnok előtt lett rosszul.

A felvilágosítás az ellenőr feladata

Egy önnel készült írásból tudom, hogy gyermekkorában az Ódry Színpad házában lakott a Vas utcában, s imádta a színházat. Ráadásul édesapja akkoriban a Színház- és Filmművészeti Főiskola főtitkára volt. Mára is megmaradt a színház szeretete? Elsőre melyik színész nevét mondaná a látott kedvencek közül?

Hú, ez nehéz, de Ruttkai Évát nagyra tartottam és tiszteltem. Rendszeresen járok színházba, legutóbb a Pesti Színházban a Chioggiai csetepatét láttam.

Az sem titok, hogy nagy tisztelője az ókori egyiptomi kultúrának. Miért éppen Egyiptom?

Amikor az ókor jut az emberek eszébe, általában az ugrik be, hogy ebben vagy abban a görögök voltak az elsők, holott ebből a szempontból Egyiptom még izgalmasabb. A nők helyzete például egyedülálló volt, vagy vehetném például az orvostudomány fejlettségét.

Mit vár el a jelenlegi orvostudománytól a dopping elleni harcban?

Általában is azt mondanám, hogy legyen emberközpontúbb, elsősorban a megelőzésre fókuszáljon. A sportban meg kell értetni a versenyzőkkel, hogy ne a pillanatnyi teljesítményfokozás lebegjen a szemük előtt, mert lehet, hogy most semmi bajuk, de negyven-ötven éves korukra ezt nem lehet garantálni.

Nehéz a pénz csábításának ellenállni…

Tudom. A felvilágosítás és a tájékoztatás a doppingellenőr feladata. Meg kell értetni az emberekkel, hogy a szabályok betartatása nem ördögtől való. A Kovács-ügy tanulsága, hogy még többet kell tennünk a kommunikációban mind a versenyzőket, mind a közvéleményt tekintve.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik