Elég volt már Beckhamből!

MOLNÁR CSABAMOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2009.07.05. 23:16
Címkék
Ha nincs éppen szezonja az amerikai futballnak, jó a futball is az Egyesült Államokban. A válogatott az Arany-kupán játszik, zajlik az ottani profi bajnokság, az MLS, a leghíresebb amerikai játékos, Landon Donovan pedig a médiában kiosztotta David Beckhamet.

Az Egyesült Államokban minden van, csak uborkaszezon nincs. Tisztelegtek a válogatott bravúros Konföderációs Kupa-szereplése előtt, de a hét végétől már újra a helyi profi bajnokságé a főszerep.

Carson Cityben például az időszak egyik fénypontja a Los Angeles Galaxy csapatának aktuális bajnokija volt a New England Revolution ellenében. Vasárnap hajnalban tért vissza a hazaiak csapatkapitánya, Landon Donovan, aki egy hete még 115. válogatott fellépésén 41. gólját lőtte Brazília ellen a Konföderációs Kupa döntőjében Dél-Afrikában.

A tavaszelőt a Bayern Münchennél kölcsönben töltő középpályás azonban nem csupán a visszatérés nagyszerűségéről nyilatkozott, hanem arról is, miként lehetne a rájátszásba vezetni csapatát. Valljuk be, lesz dolga bőven, hiszen a Galaxy 15 meccsen mindössze háromszor győzött, igaz, csak ugyanennyiszer kapott ki, kilenc döntetlenjével viszont nem lehet merész álmokat szőni. Bruce Arena (az egykori szövetségi kapitány) gárdája csak a hatodik a Nyugati csoportban, s ez messze van a rájátszást érő pozíciótól.

Landon Donovan – aki válogatottbeli kötelezettségei ellenére hat találatával a szezon legjobb Los Angeles-i góllövője, s a csapatból rajta kívül csak Mike Magee könyvelhetett el négy gólpasszt – azonban főként David Beckhamet osztotta ki. Szó, ami szó, lehet némi alapja annak, amit mondott.

A Spice Boy ugyanis a tavasszal szinte kisírta, hogy ne kelljen a Milanból visszamennie Los Angelesbe (szeretne ott lenni a jövő évi világbajnokságon, márpedig ehhez Fabio Capello szövetségi kapitány szerint rendszeresen játszania kell egy európai élbajnokságban.) Pedig amikor két évvel ezelőtt aláírta ötéves szerződését az amerikai kirakatcsapattal, nem félt kijelenteni: „Tudom, az a feladatom, hogy a labdarúgást magasabb szintre emeljem az Egyesült Államokban, mint ahol most áll. Elhivatott vagyok, tudom, mi a kötelességem!” – mondta a leggazdagabb európai élsportoló (a Sports Illustrated magazin pénteken közzétett listája szerint a mögöttünk hagyott gazdasági évben a recesszió ellenére is n45 200 000 dollárt keresett, s ezzel több mint ötmillióval előzi meg a Ferrari finn pilótáját, Kimi Räikkönent).

Nos, Beckham elhivatottságát egyelőre jól leplezi. Feleségével, Victoriával tizedik házassági évfordulójukat ünneplendő, egy eldugott, garantáltan paparazzimentes övezetbe utazott a Virgin-szigetekre, ahol multimilliomos barátja, Richard Branson jóvoltából ingyen nyaralhat – itt mások hetente 22 ezer dollárt kötelesek fizetni. A Necker-szigeten egyszerre mindössze 28 ember tartózkodhat, biztosítandó a világsztárok nyugalmát. Kiélvezte ezt már Liz Hurley, Demi Moore, Michael Douglas, Károly herceg, Steven Spielberg vagy éppen George Michael is. Miért éppen Beckhaméknek ne járna…

Donovan szerint sok minden jár Beckhamnek, de tisztelet nem nagyon. „Egy olyan futballistának, akinek a fizetése messze meghaladja a többiekét a ligában, talán illene megszakadnia az edzéseken, vagy ha nem is szakad meg, legalább legyen ott a társai között. Jobb lesz, ha ott marad, ahol most van. Nekem legalábbis hányingerem van ettől az embertől” – mondta a Galaxynél az éppen Beckham helyére kinevezett csapatkapitány, akinek nézeteit a Galaxy-fanatikusok nagy része is osztja.

Lesz majd csinnadratta, ha Beckham visszatér a nyaralásból. Előbb-utóbb meg kell tennie. Ha máskor nem, július 19-én megjelenik Los Angelesben. A Galaxy ugyanis a Milant fogadja. Nem számíthat kitörő üdvrivalgásra – hacsak a vendégek nem örülnek majd neki nagyon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik