Hatan a jackpotért

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.07.04. 02:39
Címkék
A nyolc rajtoló jackpotvárományosból hatan küzdhetnek tovább a Golden League-sorozat fődíjáért. Kenenisa Bekele fergeteges hajrában győzött, Sanya Richards magabiztosan lett első, Jelena Iszinbajevát megzavarta ugyan a versenyt félbeszakító eső, mégis diadalmaskodott.

A Golden League-sorozat má sodik versenyét szakadó eső zavarta meg Oslóban. A nagy hőség után érkezett zuhé lehűtötte a levegőt, de a páratartalom nyilván nem használt a hosszútávfutóknak, az ügyességieket pedig zavarta a csúszós pálya. Elsőként a férfi 5000 méter hozta lázba az eső ellenére is kitartó közönséget – a szám esélyese, mint évekóta mindig, Kenenisa Bekele volt. Az etióp futó a római gálán is győzött, de a sorozat első állomásán nem volt olyan magabiztos, mint korábban, a hírek szerint kisebb sérüléssel bajlódott. Oslóban semmi jelét sem mutatta, hogy különösebben jó időre törekedne, 3000 méterig a bolyban meghúzódva futott. Ezt követően előrement, ám nem diktált különösebb iramot, s amikor csöngetéskor kilőtt, James C’Kurui tartotta vele a lépést. Bekele egyre fokozta a tempót, ám a katari nála is gyorsabbnak tűnt, megpróbált előremenni. Az etiópnak azonban voltak még tartalékai, kétszer is visszaverte riválisa támadását, s 13:04.87 perccel szerezte meg a győzelmet. Az utolsó 400-at 53.38 másodperc alatt futotta.

Egy pillanatig sem volt kétséges, hogy Sanya Richards megszerzi második Golden League-győzelmét, pedig a mezőnyben ott volt az olimpiai és világbajnok Christine Ohuruogu is. Az amerikai futó szokásához hasonlóan nagyon gyorsan kezdett, a brit pedig – mint mindig – lassabban indult. Csakhogy ezúttal a táv végén sem tudott erősíteni, s nemhogy Richardsot nem közelítette meg, 51.19 másodperccel csak hatodik lett. Az élen Richards remekül futott, 49.23 másodperccel lett első.

Bár az orosz rúdugró, Jelena Iszinbajeva is győzni tudott, ezúttal csupán a kevesebb rontott kísérlet döntött a javára a lengyel Monika Pyrekkel szemben. A szitáló esőben mindketten 471 centiméterig jutottak. Férfi 100 méteren ugyancsak azonos időt ért el az első két helyezett, csak a célfotó döntött a jamaicai Asafa Powell (10.07) javára. Ez viszont azt jelentette, hogy a Berlinben győztes, itt pedig második antiguai Daniel Bailey elbúcsúzhatott a fődíjtól. Hasonló sorsra jutott 110 méter gáton az amerikai Dexter Faulk (13.80), a számot honfitársa, Antwon Hicks (13.41) nyerte meg. A finn gerelyhajító Tero Pitkämäki (84.63), az amerikai gátas Damu Cherry (12.68) és a jamaicai százas, Kerron Stewart (10.99) másodszor is győzött, így hatan küzdhetnek tovább az egymillió dollárért.

Eredmények a 17. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik