Jöhetnek az ellenőrök!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.07.03. 00:41
Címkék
Az edzőképzés furán alakul Magyarországon. Hol kötelező megszerezni a diplomát, hol nem. Hol van vezetője a szakterületnek, hol nincs. Olyan ez, mint egy mese, pedig a szövetségnek nagyon is szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

A honi edzőképzés folyamatosan a figyelem középpontjában van, csakhogy éppen nincs vezetője. Amióta Bicskei Bertalan, a korábbi szövetségi kapitány felmondott, nem vettek fel a helyére senkit. A legesélyesebb jelölt a posztra – mint arról már beszámoltunk –, Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője. Amennyiben elvállalja a feladatot vagy legalábbis egy részét, akkor garantáltan nem lesz egyetlen unalmas perce sem. Ám mi is az az edzőképzés? Sokat beszélünk róla, sok kritika is éri, úgyhogy nem árt alaposabban a kulisszák mögé pillantani.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alatt futó tanfolyamokat afféle közös termékként kell kezelni, hiszen az UEFA a működési elvet kötelezővé tette minden olyan tagországának, amely elfogadta az edzőképzés „licencét”. A tematika mindenhol ugyanaz, igaz, a helyi képzésekért felelős szakemberek az adott ország lehetőségeihez, sajátosságaihoz szabják a tanfolyamokat. Az azonban kikötés, hogy az előadások hatvan százalékának gyakorlatinak kell lenniük. Előírás az is, hány órán át kell taktikai elemekkel foglalkozni. A nemzeti szövetségeken belül az edzőképzésért felelős személyeknek pedig minden évben egyszer továbbképzésen kell részt venniük, ahol az UEFA illetékesei beszámolnak a tapasztalatokról.

Meglepően sok volt a jóakarók feljelentése

Ugyanakkor a nemzeti szövetségeknek nem kevés feladatuk is van. Ezek közül a leglényegesebb, hogy kötelező évente indítani A- és B-licences képzést, kétesztendőnként pedig pro tanfolyamot, s az UEFA háromévenként egyszer ellenőrzi, hogy minden az előírásoknak megfelelően működik-e. Ha változás van a nemzeti edzőképzés vezetésében, akkor azonban soron kívül is érkeznek illetékesek, s vizsgálódnak. Az ellenőrzés igencsak részletes, az adminisztráció áttekintése mellett kitér az órákra is. Amikor kinevezték Bicskei Bertalant az edzőképzés vezetőjévé, a bizottság egyik tagja szinkrontolmács kíséretében beült az előadásokra, s ellátogatott a gyakorlati foglalkozásokra is. Bicskei Bertalan elmondása szerint az ő irányítása alatt jóakarói folyamatosan feljelentették a szövetséget és őt is az UEFA-nál, így szinte havonta jöttek az ellenőrök...

Belgiumból érkezett az elfogadható megoldás

A munka persze nemcsak amiatt nagy, hogy minden pillanatban meg kell felelni az előírásoknak, hanem azért is, mert háromféle tanfolyamra (B-, A- és pro) kell figyelni. Korábban Bicskei Bertalan javaslatára a B-képzéseket regionálisan oldották meg, vagyis vidéken is szerveztek előadásokat. Minden magyarországi kistérségben található olyan egyetem vagy főiskola, amely indít testnevelőtanár-képzést, s ezekkel együttműködve, az infrastruktúrájukat használva folyt az oktatás. Az A-tanfolyamot ugyanakkor az MLSZ Budapesten rendezte, ebből félévenként indult egy-egy.

Korábban azzal is meg kellett küzdenie a vezetőnek, hogy újra kellett írnia a képzések anyagát. Az A- és a B-licences tanfolyam anyagát azért, mert Bicskei Bertalan nem jutott hozzájuk, a pro-t pedig azért, mert alakítani kellett az UEFA előírásaihoz.

Hazánkban egy új szabály miatt csak az szerezhet pro végzettséget, akinek államilag elismert diplomája is van, vagyis elvégzett egy felsőoktatási intézményt. Az UEFA által Magyarországra delegált szakember, a belga Michael Sablon és az akkori sportállamtitkár, Elbert Gábor egyeztetésén kiderült, hogy a helyzet kísértetiesen hasonlít a belgához. A megoldás szerint az állami képzés lett az alap, s erre épül rá az UEFA tanfolyama.

A jelenlegi helyzet nem éppen rózsás, hiszen nincs vezető, ám a szövetség ennek ellenére is megfelel az előírásoknak, hiszen időben meghirdettek minden tanfolyamot. A kérdés, hogy ki irányít? A legnagyobb esélye erre Prukner Lászlónak, a Kaposvár szakvezetőjének van, ezt alátámasztja az is, hogy a szakember már egyeztetett Kisteleki Istvánnal, az MLSZ elnökével is.

Az igazgatót sem kell igazgatónak szólítani

„Nagyon nagy kihívás ez – mondta az edző. – Vannak bennem kételyek, hiszen a pozícióhoz nemcsak hazai, hanem nemzetközi elfogadottság is kell. A helyzet jelenleg a következő: az MLSZ megkeresett, mivel a szövetségben olyan edzőre szeretnék bízni a képzések vezetését, akinek tanári diplomája, pro licence és élvonalbeli tapasztalata is van. Beszéltünk az általános kívánalmakról, találkoztam már Kisteleki Istvánnal, valamint Kalicz Évával, a Felnőttképzési Intézet vezetőjével és Jámbor Lászlóval, a szövetség fejlesztési igazgatójával.”

Prukner László ehhez még hozzátette, hogy vélhetően nem néhány nap alatt születik majd meg a döntés, de a jövő hét végén jelezni kell az UEFA-nak a változásokat. Egyelőre nem döntött, de néhány fontos dolgot máris elhatározott.

„Nincs olyan vágyam, hogy engem igazgatónak szólítsanak – mondta Prukner László. – Hiszek abban, hogy a magyar edzői karban sok a tudás és nagy befogadókészség van az új ismeretekre. Ha elvállalom a feladatot, akkor fel kell készülnöm. De az biztos, hogy maradok Kaposváron.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik