Ebben az esztendőben mindent megnyert

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.07.03. 00:41
Címkék
Pars Krisztián ebben az évben eddig minden versenyét megnyerte. A szombathelyi kalapácsvető legutóbb Moszkvában diadalmaskodott, az orosz fővárosban 79.28 méterrel lett első. Az idei világranglistát az áprilisban elért 81.43 méteres eredményével vezeti, s a lista első tíz eredményéből hét az övé. Bizakodva várhatja a berlini világbajnokságot, annak ellenére, hogy sérülés miatt nem tudott rendesen felkészülni a szezonra.

Nem fáradt el nagyon az elmúlt hetek utazásaitól, versenyeitől? – kérdeztük az olimpiai második helyezett Parstól.Nem fáradt el nagyon az elmúlt hetek utazásaitól, versenyeitől? – kérdeztük az olimpiai második helyezett Parstól.

Inkább kicsit mérges vagyok, hogy a fél éve húzódó sérülésem miatt nem tudok rendesen edzeni. Mindenfajta kezelést kipróbáltam már, de semmi sem használt, így a fájó hasizmom miatt edzésen nem tudom gyakorolni a technikát. Minden viadalon az első két kísérletem erre megy rá, de eddig szerencsére minden esetben sikerült összeszednem magam. A moszkvai teljesítményemnek az sem kedvezett, hogy új volt a dobókör, csúszott a betonon lévő portól, és hullámos is volt.

Így is több mint egy méterrel előzte meg a lett Igors Sokolovsot.

Tizenkét év munkája nem múlik el nyomtalanul, ennek köszönhető, hogy nem estem vissza. Remélem a nyár végéig kitart az erőm. Ha a mozgásom összeáll, Berlinben is nyolcvan méter fölé kerülhetek. Ilyenkor már nagyon nehéz rendbe tenni a technikát, máskor alapozás közben szoktam a mozgást gyakorolni, de az idén az edzéskimaradások miatt erre nem volt módom. Azért is indulok sok versenyen, mert ezeken összefogottabban dobok.

Sérülése ellenére kiemelkedik az idei mezőnyből. Mi történt a kalapácsvetőkkel?

Az olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus ugyancsak sérült volt, s mivel ő erőből dob, most kemény edzésekkel próbálja behozni a lemaradását. A lengyel Szymon Ziolkowski kezd kiöregedni, a japán Murofusi Kodzsiról pedig csak annyit tudok, hogy otthon 73 métert dobott.

Kik számítanak még?

Nem látok olyan biztos dobót, aki bármikor 79 méter fölé tudna kerülni.

Fiatalok nincsenek?

A fehérorosz Jurij Sajunu Minszkben 80.72 métert ért el, de a következő versenyén csak 75 méterre volt képes. Az egykori világbajnok Szergej Litvinov fia is az új generációhoz tartozik, de ő még csak 76 méternél tart.

Mennyiben érinti, hogy kissé leült a mezőny?

A kalapácsvetés nehezen kerül be a nagy versenyek programjába, és a megítélése egyre rosszabb. A jövőre induló Gyémántliga műsorából például a szokásos versenyszámok közül egyedül ez hiányzik. Hiába lesz esetleg külön sorozatunk, az mégsem ugyanaz, mintha a jelentős díjazású gálákon a többiekkel együtt indulhatnánk. Én azért nem panaszkodhatok.

Méterben kifejezve mit vár ebben az évben magától?

Az előzmények miatt erre nehéz válaszolni, de ha a technikai hibákat ki tudom javítani, összejöhet a 82 méter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik