Június végi futballbumm

MOLNÁR CSABAMOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2009.06.29. 23:11
Címkék

Az elmúlt héten volt mit ünnepelnie a futballtársadalomnak, még akkor is, ha a pályákon a vakáció derekán alig csordogáltak az események, s a dél-afrikai Konföderációs Kupán sem volt mindenki boldog az eredmények miatt. Ellenben ha a naptárra tekintettünk…

Ritkaság, hogy ugyanazon a héten – természetesen más-más esztendőben – ennyi kiváló futballista lássa meg a napvilágot. Különösen a francia szurkolók ünnepelhetnek június végén, hiszen kedvenceik közül három világ- és négy Európa-bajnok is az említett héten született, ráadásul közülük hárman ugyanannak a korosztálynak a tagjai; talán nem véletlen, hogy a kilencvenes években a franciák megragadtak a futballtársadalom legszűkebb elitjében, s 1998-ban a világ, 2000-ben pedig a kontinens trónjára is felültek.

Június 23-án ünnepelte 37. születésnapját Zinedine Zidane, s négy évvel később ugyanezen a napon jött világra középpályástársa, Patrick Viei­ra, aki angliai és olaszországi bajnoki címek után most a hazatérésen (Paris Saint-Germain) gondolkodik. Egy esztendővel idősebb Zidane-nál az 1998-ban világ-, 2000-ben Európa-bajnok válogatott kapusa, Fabien Barthez, ő 28-án volt 38 éves. „Csupán” a kontinens csúcsára ért fel 1984-ben (majd 1986-ban vb-bronzzal gazdagodott) az elegáns játékával kitűnő középpályás, Jean Tigana, aki 1955. június 23-án született. S hogy az utánpótlás se maradjon ki a június végi „jóból”: Samir Nasri, az Arsenal ifjú csillaga múlt pénteken volt 22 esztendős.

Június 24-én Argentínában virradtak nagy napra a futballfanatikusok. Szintén 22 éve, ezen a napon látta meg a napvilágot az esztendő legfőbb Aranylabda-várományosa, a Barcelonával bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját nyerő Lionel Messi; ugyanezen a napon volt 31 éves egy másik argentin szupersztár, a válogatottban Diego Maradonánál kegyvesztetté váló Juan Román Riquelme. S hogy Brazília se maradjon ki a sorból, ugyanaznap ünnepli születésnapját Cicinho, a Roma jobbfutója 29 éves.

Nemcsak Barcelonában, hanem Madridban is volt ok az örömre. A Real legendája, a klub legjobb góllövője, a csapatkapitány Raúl szombaton 32 gyertyát fújhatott el születésnapi tortáján családja körében. S ha már az életükben szobrot érdemlő labdarúgóknál tartunk, a játékkal a nyárelőn felhagyó olasz Paolo Maldini pénteken volt 41 esztendős.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik