Egyszerű futballra készülhetnek a lilák

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.17. 01:14
Címkék
Keddi lapszámunkban hírül adtuk: a skót William McStay lesz az újpest edzője, azonban nem csak a skót edző, hanem játékosok is érkezhetnek a Celtictől.

Az Újpestet Skóciában képvise lő Joe Böröcz kedden tért vissza Budapestre, s arra a kérdésre, milyen eredménnyel zárult a kétnapos tárgyalás, röviden csak ennyit válaszolt: „Minden el van intézve!”

A jövőben tehát a skót szakember, William McStay – aki eddig a Celtic tartalékgárdáját vezette – irányítja az Újpest szakmai munkáját.

A Celticnél mindezt csütörtökön jelentik majd be hivatalosan. Azért várnak addig, mert szerdán hozzák nyilvánosságra, ki lesz a zöld-fehérek menedzsere a jövőben. Joe Böröcz arra a kérdésre, hogy aláírt szerződése van-e William McStaynek, nem kívánt válaszolni („Ezt sem megerősíteni, sem

cáfolni nem akarom…”), mint ahogy arról sem beszélt, mennyibe kerül az Újpestnek a szakember szerződtetése. Információink szerint William McStay fizetését a jövőben is a Celtic állja, tehát ingyen jut új edzőhöz a Megyeri úti klub.

Egyelőre nem tudni, kik érkeznek még Skóciából Budapestre, a tervek szerint négy-öt futballista is a szakemberrel tarthat. Ráadásul ez valóban csak az első lépés a lila-fehér és a zöld-fehér csapat együttműködésében. Skóciai értesülések szerint az Újpest afféle közép-európai központja lesz a Celticnek. William McStay feladata, hogy sikeresen szerepeljen új csapatával, s eközben olyan tehetségeket találjon a régióban, akiket a Celtic is szerződtethet.

A szakembert Magyarországról egyelőre csak Joe Böröcz és Sallói István, a lila-fehérek sportigazgatója ismeri. Leendő pályaedzője, Aczél Zoltán csak keveset beszélt vele telefonon. László Csabának, a skót Hearts vezetőedzőjének azonban vannak információi William McStayjel kapcsolatban.

„Jól ismerem a skót futballt, jónak tartom az újpestiek döntését – mondta a szakember. – Sok skótedző dolgozik szerte a világban, és hogy jól teszik a dolgukat, azt többek között angliai szerepvállalásuk bizonyítja, elég, ha csak a Manchester United első emberét, Alex Fergusont említem. William McStay mentalitása biztosan jó hatással lesz az újpesti labdarúgásra és a magyar futballra is.”

Hasonlóan vélekedik Mátyus János, aki egy esztendeig a skót Hibernians labdarúgója volt.

„Az újpestieknek fel kell készülniük rá, hogy őszinte, egyenes emberrel dolgoznak a jövőben – mondta a védő. – Nem leszmellébeszélés és felesleges tiszteletkörök sem, ez jellemző a skót edzőkre. Az ottani szakvezetők tapasztalataim szerint a napi egy, hatvan-nyolcvan perces edzéseken az egyszerűségre törekszenek. Nem nagyon találkoztam hosszú videózásokkal, taktikai elemzésekkel. A skót szakemberek nem tévézéssel, hanem sok munkával készítik fel csapatukat.”

Újpesten áttörést várnak a skót tréner érkezésétől. Sallói István nem akart nagy szavakkal dobálózni, de az ezüstérmes csapatnál szeretnének előbbre lépni, ez pedig csak egyet jelenthet…

„William McStay feladata az lesz, hogy az együttes játékban előrébb lépjen – mondta a sportigazgató. – Tapasztalataim szerint az edző a szép, gyors passzos játék híve, ezt láttuk csapatától, amikor Skócióban jártunk. Konkrét célról nincs értelme beszélni, korábban ugyanis már említettünk bajnoki címet és szerényebb helyezéseket is, a vége mindig ugyanaz lett. Ahogy Csank János fogalmazott: a csapat minden meccset meg akar nyerni, és minden sorozatban a legjobban akar szerepelni. A játékoskeret további változásaival kapcsolatos döntéseket már az új edzővel együtt hozzuk meg.”

Hétfőn és kedden Víg Péter, az Újpest második csapatának edzője vezette a foglalkozásokat. Szerda reggel Aczél Zoltán a Szusza Ferenc Stadionban találkozik William McStayjel, és a sportigazgató tervei szerint ezt követően az edző és segítője munkába is áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik