Jövőre a bajnok is kieső lehet

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2009.06.15. 23:24
Címkék

Az NB II-es bajnokság szombaton ért véget, azonban már napokkal előtte tudni lehetett, klublicenc hiányában a Gyirmót, amely végül aranyérmesként zárt, semmiképpen sem léphet egy osztállyal feljebb (cikkünk a 6. oldalon). Hasonlóan érdekes az információ, melyet Nagy Mihály osztott meg velünk – a szakember hétfőig a ZTE utánpótlásszakág-vezetőjeként dolgozott, a klub azonban szerződést bontott vele –, amelynek lényege a következő: a versenykiírás szerint a következő bajnoki évadban az U19-es és az U17-es, továbbá az U15-ös és az U13-as korosztálynál az összpontszám dönt a kiesés kérdésében. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy hiába van egy klubnak viszonylag jól szereplő, a mezőny első felébe tartozó U19-es együttese, búcsúzni kényszerül, ha az U17-es csapatában kivételesen gyenge állomány jött össze.

Finoman fogalmazunk, ha azt állítjuk, ilyen badarságról régen hallottunk, pedig a magyar futball szolgált már néhány érdekességgel…

„Az MLSZ minden évben kéri a klubok utánpótlás-szakembereit, hogy a jövő évi versenykiírással kapcsolatban tegyenek javaslatokat – kezdett a történetbe Nagy Mihály. – Javaslatainkat az idén is elküldtük, majd amikor a szövetség egyik munkatársánál érdeklődtem a fejleményekről, a következő választ kaptam: a következő évtől be kívánják vezetni az U19-es, U17-es, U15-ös és az U13-as bajnokságban, hogy a két, párhuzamosan játszó csapat összponteredménye döntsön a kiesésről. Azonnal jeleztem, ez rossz döntés, hiszen versenyeztetésre kényszeríti a korosztályok edzőit, ahelyett, hogy a képzésen lenne a hangsúly. Arról nem is beszélve, hogy a döntés szembemegy az UEFA és a FIFA útmutatásaival. Zalaegerszegen az U17-es, az U15-ös és az U13-as kizárólag képző korosztály, és bár a tizenöt éveseknél a kiesés elkerülésére is figyelni kell, egyáltalán nem az eredményen van a hangsúly.”

Nagy Mihály szerint morális válságot okozhat a kiírás. Elmondása szerint korábban volt rá példa, hogy a ZTE aktuális ellenfelének egyik vezetője azt kérte, veszítsen az Egerszeg, hogy ők elkerüljék a kiesést. A zalai csapat akkor nyert, de az új kiírás melegágya lehet a megegyezéses meccseknek. A volt egerszegi utánpótlás-felelős több kollégájával is egyeztetett, és állítja, teljes az értetlenség a versenyrendszer ezen pontja miatt. Várják az edzőbizottság állásfoglalását, de sokat remélnek az utápótlás-értekezlettől is, amelyet az MLSZ futballfejlesztési igazgatója, Jámbor László csütörtökre hívott össze Telkibe.

Ugyanakkor a versenyszervezési osztály vezetője, dr. Róka Géza azon a vélményen van, a döntés éppen a csapatok érdekeit szolgálja. Ugyanis az U13-as és az U15-ös, valamint az U17-es és az U19-es korosztály a költségek miatt köztudomásúan együtt utazik, és ha ez nem így volna, az újabb tehertétel lenne a kluboknak.

Ezzel a megállapítással nem lehet vitatkozni, de ettől még tény: nem lesz egyszerű elmagyarázni egy 19 éves labdarúgónak, hogy bár csapata a bajnokság során a közelében sem volt a kieső helyeknek, mégis búcsúra kényszerül. Mostantól valamennyi korosztályban az eredmény hajszolásán lesz a hangsúly, a képzés sokadlagos kérdés lesz.

Igaz, legalább nem lepődünk majd meg az élvonalba felkészületlenül érkező fiatalok láttán…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik