Ariane Friedrich biztató kísérlete

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.06.15. 02:26
Címkék
A német magasugró, Ariane Friedrich érte el a legjobb teljesítményt a berlini Golden Leagueviadalon, kevés hiányzott ahhoz, hogy átugorja a 209 centiméteres világrekordot. Az orosz rúdugró, Jelena Iszinbajeva 483 centiméterrel diadalmaskodott, a kenyai 1500-as Augustine Choge 3:30 percen belüli idővel lett első.

Csak kevésen múlott, hogy Berlinben, az idei első Golden League-viadalon nem született világrekord. Női magasugrásban 209 centiméterre került a léc, arra a magasságra, amelyet a bolgár Sztefka Kosztadinova 22 évvel ezelőtt átugrott. Az egyik csúcskísérlet rendkívül biztató volt, az ugró csak a lábával kapta le a lécet.

De nem a csúcsot évek óta ostromló horvát Blanka Vlasic kápráztatta el a közönséget, hanem a német Ariane Friedrich hozta lázba a 65 ezres publikumot. Bár Vlasic is tett két kísérletet ezen a magasságon, a vasárnap egyértelműen Friedrich napja volt. A német atléta rendkívül magabiztosan versenyzett, a 193 centiméter teljesítése után kihagyta a 197 centit, majd miután átröppent a 2 méter fellett, a 203 centin ismét nem tett kísérletet. Pedig szabadtéren korábban éppen ennyi volt az egyéni csúcsa. Vlasic két méteren hatalmasat ugrott, a 203-on szerencsével jutott túl, a 206 centimétert elsőre verte. Ekkor jött el Friedrich ideje, nem hibázott, egyéni csúcsot javított. Vlasicnak nem volt más választása, két kísérletét átvitte 209 centiméterre, ám ezen a magasságon nem volt esélye. Friedrich viszont maga is meglepődött azon, milyen biztatóan ugrott.

A női magasugrás lett tehát a nap legszínvonalasabb vetélkedése, pedig a szenzációt más számokban várták a szakemberek. Indult például rúdugrásban a világrekorder Jelena Iszinbajeva, aki ugyan ezúttal nem ígért csúcsot, de azt mondta, mindent megtesz azért, hogy eddigi legjobbját megjavítsa. A pályán kiderült, miért fogalmazott ennyire óvatosan – formája még idény eleji. Az első hely megszerzése mégsem okozott neki gondot, a tőle haloványnak számító 483 centiméter ellenfeleinek elérhetetlen volt.

A futószámok közül a legjobb eredmény férfi 1500 méteren született, Augustine Choge 3:29.47 perccel győzött. A kenyai futó három év után az első, aki ezen a távon 3:30 percen belüli időt ér el. Choge magabiztosan szerezte meg a győzelmet, a második honfitársa, Haron Keitany (3:30.20) lett.

Különleges teljesítményt vártak a nézők a jelenlegi legjobb hosszútávfutótól, Kenenisa Bekelétől, aki 5000 méteren rajtolt. Ám az etióp atléta ezúttal csak arra vigyázott, hogy senki se előzze meg, s csupán annyit adott ki magából, amennyi ehhez szükséges volt (13:00.76). A háromszoros olimpiai bajnok kisebb sérüléssel rajtolt, sántikálva ment le a pályáról, csak azért vállalta a rajtot, hogy diadalmaskodhasson az utolsó alkalommal megrendezett Golden League-sorozatban. Ahhoz persze, hogy a fődíjból részesülhessen, a hátralévő öt állomáson is győznie kell.

Úgy látszik azonban, nem mindenkit izgat az egymillió dolláros jackpot, a 110 méteres gátfutás mezőnyéből hiányzott például a kubai világcsúcstartó Dayron Robles, a százasok között nem volt ott a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt. De nem azért, mert ők sokkal későbbre tervezik az európai versenysorozatban való részvételüket, hanem mert a berlini rendezők helyett az ostravaiakkal szerződtek. Vagyis három nap múlva, szerdán mutatkoznak be pályaversenyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik