Finn vezetéssel előre!

AMLER ZOLTÁN, SZŰCS ANDRÁSAMLER ZOLTÁN, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.05.21. 00:09
Címkék
Az 53 éves Jarmo Tolvanen személyében finn vezetőedzője van az Alba Volán 19-nek, amely hiányos költségvetése ellenére nagyszabású igazolásokon dolgozik. Magyarokén, akik nemcsak olcsóbbak, hanem közelebb is állnak a szívekhez. Ettől függetlenül a fő feladat a fiatalok beépítése, illetve az EBEL-rájátszásába jutás.

Kötelező, de megnyugtató körrel kezdődött az Alba Volán 19 évadnyitó sajtótájékoztatója. Tóth István, a klub társelnöke közölte: a minimális (!) pénzügyi feltételek adva vannak, így a 2009–2010-es évadban is az EBEL-ben szerepel a magyar bajnok – Cser-Palkovics András, a megye országgyűlési képviselője pedig hozzátette: Fehérváron az első számú és ezáltal a legfontosabb sportág a jégkorong.

Ezután jött a lényeg, az új vezetőedző bemutatása. Az 53 éves finn Jarmo Tolvanen legutóbb a lengyel Torunnál dolgozott, de nem ez és nem is világvándor mivolta keltette fel Ocskay Gábor szakosztály-igazgató érdeklődését, hanem a finn utánpótlás-válogatottaknál végzett munkája. A Volán terve ugyanis az, hogy olyan új csapatot építsen, amely nemcsak sikeres lesz, hanem a következő magyar válogatottat is megalapozza.

„Jelenleg két fiatal kapusunk van, Becze Zoltán és Hetényi Zoltán – hogy Szuper Levente marad-e, még nem tudom – ezt már Ocskay Gábor mondta, mielőtt kiterítette volna a kártyákat. – Nem köntörfalazok, a kiszemeltek között van Ladányi Balázs, Peterdi Imre, Vas János és Márton is. A Dunaújváros fiatal játékosa, Magosi Bálint is közölte, hogy nálunk szeretne játszani, akárcsak a HC Csíkszereda támadója, Mihály Árpád. Természetesen lesznek légiósok is, főleg hátvédek, kettőre-háromra feltétlenül szükségünk van. Ha a szerződtetési terveknek csak nyolcvan százaléka megvalósul, jogos kívánalom lesz az EBEL-rájátszásába kerülés. Fontos hír még, hogy a farmcsapat két szezon után az idén nem indul a magyar bajnokságban, ennek oka, hogy nincs húsz-huszonkét megfelelő játékosunk és pénzünk sem. Kóger István az ifiegyüttes mellett ezentúl a felnőtteknél is dolgozik, főleg az erőnléti képzésben vesz részt – nyáron többet, télen kevesebbet. A huszonhét-huszonnyolc tagú EBEL-keretünkben így is tíz-tizenkét fiatal szerepel, akik három év múlva mind felnőttválogatottak lehetnek. Nem titok, vannak anyagi gondjaink, lesznek is, de azon vagyunk, hogy a problémákból a csapat semmit sem érezzen meg. A Sportklub huszonöt bajnokinkat élőben közvetítené, ami segítené a szponzorszerzést.”

A csapat jelenlegi játékosai közül van, akinek lejárt a szerződése, és van, akinek él, előbbiek közül akikkel már beszélt a szakosztály-igazgató, mind hajlanak a folytatásra. A világbajnokságon részt vevő játékosok a válogatott csütörtök esti évzárója után szinte kivétel nélkül nyaralni mennek, ezért lassabban érkeznek majd az új hírek, a csapat felkészülési programja azonban két edzőmeccs kivételével már kész.

A témához kapcsolódó jegyzet a 2. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik