Ésszel, szívvel kell játszani

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2009.05.12. 00:52
Címkék

„Ha kérhetem, siessen, ren geteg a tennivalónk” – hangsúlyozta Wilco van Buuren, az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője, egyúttal jelezte: a magyar–szerb határközeli Palicsra hétfő délben megérkező U19-es kontingens a legkevésbé sem üdülni ruccant át déli szomszédainkhoz. Miután korosztályos válogatottunk októberben Nyíregyházán kiharcolta a kontinenstorna elitkörében való szereplés jogát, fiataljaink az egyes számú kvartettben kedden Ausztria, csütörtökön Finnország, vasárnap pedig a házigazda Szerbia legjobbjaival mérik össze erejüket. A csoport első helyezettje továbbjut a július 21-én kezdődő ukrajnai Ebdöntőbe.

„Akkor lehet esélyünk, ha mindhárom mérkőzésen szervezetten és fegyelmezetten futballozunk – érvelt Wilco van Buuren, miközben a játékosok berendezkedtek a szálláson. – Elégedett leszek, ha a pályánviszontlátom, amit az edzéseken gyakoroltunk. De nem elég pusztán ésszel játszanunk, a szívekre is szükség lesz. Harcolnunk kell, hogy bizonyítsuk: bárkivel felvesszük a versenyt. Jól ismerem ellenfeleinket, az osztrákok rettenetesen egységesek, a finnek soraiban főképp magas labdarúgók szerepelnek, a szerbek pedig olykor túlságosan is kemények.”

Ezért lehet érdekes, hogy márciusban U19-es csapatunk kétszer mérkőzött meg Szlovéniával, és bár az első felvonás 2–0-s veresége után két nappal később visszavágtunk (4–0), azzal szembesültünk, hogy nehezen alkalmazkodunk az ellenfél agresszív stílusához.

„Nem lehet gond, tanultunk a hibákból – szögezte le a holland szakember. – A magyar fiatalok technikai tudása kiemelkedő, ám ettől még nem lesz valakiből jó futballista. Nálam legalábbis biztosan nem. Ha a technika nem párosul kellő határozottsággal és elszántsággal, mit sem ér az egész – és sikerekben sem bízhatunk.”

A hétfő délelőtti, utolsó keretszűkítés során a ferencvárosi Vass Máté lett létszámfeletti.

A Szerbiába utazó tizennyolcas keret tagjai valamennyien egészségesek, viszont…

„…voltak, akik az érettségi vizsgák miatt fáradtan csatlakoztak a válogatotthoz – magyarázta Wilco van Buuren. – Ezért tartottuk fontosnak,hogy ne csak a játékosok testét, hanem fejét is karbantartsuk kicsit.”

Viszont a főszerep mégiscsak a lábaké lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik