A türelem gyümölcse

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.05.12. 00:52
Címkék
Oroszország vasárnap megvédte elsőségét a jégkorongvilágbajnokságon, de Kanadában fogadkoznak: előbb-utóbb megtörik a sikersorozatot.

Oroszország 2–1-re legyőzte Ka nadát a világbajnokság döntőjében, ezzel megvédte címét, és a világranglista első helyére ugrott. A svájci vb méltó zárása volt a találkozó, amellyel a két csapat feltette a koronát az eseményre: a nagy iramban is kiválóan védekeztek, és alig hibáztak – a kevés bakit pedig az ellenfél büntette.

„Nem volt sok helyzetünk, de kettőt sikerült értékesítenünk – így Vjacseszlav Bikov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya. – Próbáltunk óvatosak, türelmesek lenni, energiánk fő részét a védekezésbe fektettük. Nagyon nehéz volt Kanada ellen játszani.”

A meccs elején Jason Spezza gólja után hátrányba kerülő orosz válogatott Oleg Szaprikin révén még az első harmadban egyenlített, majd Alekszandr Radulov a második felvonás végén eldöntötte a találkozót. A mérkőzésen a világbajnokság legértékesebb játékosának megválasztott Ilja Kovalcsuk több mint harminc percet töltött a jégen: négy sor ide vagy oda, az atlantai csatár többet volt a pályán, mint a padon.

„A mi fiataljaink is megállják a helyüket, nem kell attól tartani, hogy a következő években mindent besöpör az orosz válogatott”

– mondta Dany Heatley, a kanadaiak csatára. „Csalódott vagyok, az aranyéremért jöttünk. Nem a játék miatt vagyok bosszús, mert remekül teljesített a csapat, csak az eredmény szomorít el” – tette hozzá Dwayne Roloson kapus.

Lindy Ruff, a kanadaiak szövetségi kapitánya szerint Ilja Brizgalov kapus volt a nyerőember: „Az oroszok kihasználták a lehetőségeiket, mi nem, s Brizgalov hibájára is hiába vártunk.”

Az utolsó kanadai helyzetek egyike Shane Doan előtt adódott, de az egyedül kiugró csapatkapitány az orosz harmadba érve elcsúszott. „Ez a hiba még gyötörni fog egy ideig” – sóhajtott az összecsapás után Doan.

Nagy meccs volt, de a következő vb-mérkőzés 2010. május 7-én sem lesz mindennapi: a németországi torna nyitó találkozóját a Schalke futballcsapatának gelsenkircheni stadionjában játsszák. Addig még olimpia lesz Vancouverben – s hogy ezt senki se felejtse el, az idei vb-trófeát Jacques Rogge, a NOB elnöke adta át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik