Két bronzérem

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.05.09. 23:43
Címkék
Jól szerepeltek a magyar dzsúdósok a 100 ezer dollár összdíjazású tuniszi Grand Prix-verseny első napján. Az 57 kilósok között Baczkó Bernadett és Karakas Hedvig is harmadik lett, míg Maros Barbara (52 kg) és Burján László (60) épphogy lemaradt a dobogóról.

Ez a mi súlycsoportunk.

A női 57 kilóra gondolunk, amelyben végre két magyar (miközben itthon alig vannak riválisai a kategóriák első számú embereinek) versenyző is nemzetközi élvonalhoz tartozik, s szállítják a jó eredményeket. Karakas Hedvig az idén bronzérmes lett az Európa-bajnokságon, világkupát nyert, vb-bronzot, illetve Grand Prix-ötödik helyet szerzett, míg hazai vetélytársa, a két éve vb-3. Baczkó Bernadett egy vk-ezüstöt tett a közösbe.

A két lány a tuniszi Grand Prix-n is kitett magáért, mindketten magabiztosan jutottak el az elődöntőig, tehát az esti meccsek előtt már biztos érmesnek mondhatták magukat. A világranglistán negyedik – a súlycsoport résztvevői közül a legelőkelőbb helyen álló – Karakas a döntőbe jutásért az osztrákok kiválóságával, a tavalyi Európa-bajnok, vb-3. Sabrina Filzmoserrel találkozott. A mérkőzésen az osztrák – aki a 2006-os Európa-bajnokság bronzmeccsén Baczkót győzte le – kezdett jobban, kétjukónyi előnybe került, ezt a különbséget pedig ügyesen őrizgette, miközben Karakas nehezen talált rajta fogást. A hajrában ugyan ő is dobott egy jukót, ez azonban már kevésnek bizonyult. Igaz, Kovács Gábor tanítványa így is pályafutása legjobb GP-eredményét érte el a bronzéremmel, ráadásul a harmadik hely 80 világranglistapontot ér (az Eb-bronzért 40 járt…), ezzel Karakas a negyedikről a harmadik helyre léphet előre.

Az Európa-bajnokságról lemaradó Baczkó már a kontinensviadalt megelőző utolsó vk-versenyen igazolta jó formáját (Prágában csak Karakastól kapott ki), és most is dobogóra állhatott. Az elődöntőben a japán Udaka Nae ellen hiába küzdött, ázsiai riválisa előbb jukót ért el (miközben a KSI versenyzőjét meg is intették), majd egy leszorítás következtében ippongyőzelmet aratott, de a vb-részvételre hajtó Baczkó így is tovább üldözi a ranglistán Karakast.

„Elégedett vagyok, nagyon örülök a bronzéremnek – értékelt Baczkó Bernadett. – Az új szabályok miatt át kellett alakítanunk a technikai repertoáromat, ezért is örülök, hogy visszataláltam az elitbe. Az elődöntőben kissé elaludtam, de örülök a harmadik helynek. Ráadásul Hédi is bronzérmes lett, ez a csapatnak is nagyon jó, nagyszerű, hogy mindketten dobogóra állhattunk.”

A két 57 kilós hölgy mellett Maros Barbara (52) és Burján László (60) is jól szerepelt szombaton, mindketten ötödikek lettek, Szabó Franciska (63) pedig helyezetlenül zárt.

A tuniszi GP második napján nyolc magyar lép tatamira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik