Nem adják fel a harcot

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.05.07. 23:11
Címkék
Pénteken a Kőér utcában (19.30) a rájátszásban harmadszor is összecsap egymással a Domino-Honvéd és a ZF-Eger. Ha a vendégek nyernek, bejutnak a bajnoki döntőbe, ha viszont a házigazdák, akkor legalább egy meccsel meghosszabbítják az egyik fél tizedik pontjáig tartó párharcot, amelyben jelenleg 9–3-ra a hevesi együttes vezet.

Hiába az alapszakasz második helyével együtt járó pályaelőny, a ZF-Eger áll jobban a Domino-Honvéd elleni párharcban. Gerendás György együttese előbb igen sima mérkőzésen 10–5-re nyert a Kőér utcában, majd hozta a hazai meccsét is (10–7), így már csak egy győzelemre van a finálétól. A Honvédnak főleg az első vereség fájhat, mert saját uszodájában szinte esélye sem volt.

„Szomorúak vagyunk, hogy két meccs után nem tudtunk pontot szerezni – mondja Szivós Márton, a Domino válogatott szélsője. – De nem adjuk fel, feltett szándékunk, hogy bejussunk a bajnoki döntőbe. Tudjuk, rettentően nehéz most már ezt a célt elérni, mivel egymás után háromszor kellene megverni az Egert, amely, úgy gondolom, papíron jobb csapat a miénknél. Pénteken úgy szállunk vízbe, hogy vasárnap Egerbe szeretnénk menni.”

Az alapszakasz gólkirálya (a 70 gólos Szivós mögött a 46-szor eredményes Létay Krisztián lett a második) szerint túl kell lendülni az első két találkozón elszenvedett vereségen, s le kell vonni a tapasztalatokat. Szivós úgy véli, a kudarcok egyik oka, hogy sok akciógólt kaptak, és az Eger-szintű együttesek ellen ez nem fér bele. A hevesiek az első mérkőzésen ötször, a másodikon hétszer találtak be egyenlő létszám mellett.

A dominósok azonban a nehéz helyzet ellenére is eltökéltek. Vad Lajos edző a 2000-es Fradit emlegeti előszeretettel, amellyel szintén két vereséggel indította a párharcot, de végül – éppen a Honvéddal szemben – csapatával kiharcolta a fináléba kerülést. Hasonló emlékei Szivósnak is vannak, aki mostani együttesével kétszer is volt már nulla kettes hátrányban a Vasassal szemben, utóbb mégis a Domino ünnepelhetett. Remény tehát van, de a remélt siker eléréséhez már nem hibázhat a Honvéd, amelynél a szezon kezdete előtt a négy közé jutással is elégedettek lettek volna.

„Úgy gondolom, hogy minden magyar pólós mindig úgy száll vízbe, hogy győzni akar, és miután másodikként zártuk az alapszakaszt, megjött az étvágyunk – hangsúlyozta Szivós Márton. – A négy közé jutás jó eredmény a nyáron újjáalakult Dominótól. Ha reálisan nézzük az esélyeseket, a Vasas a legjobb, őt követi az Eger, míg a Szeged, a Fradi és a Domino-Honvéd nagyjából egy szinten van. Ebből a helyzetből tudtunk az alapszakaszban másodika k lenni.”

A pénteki meccs előtt sok újat vélhetően már nem lehet kitalálni, Szivós inkább a regeneráció fontosságát emelte ki (az időbeosztással kapcsolatban úgy véli, ha már úgysem adja a tv az elődöntőt, a pihenés szempontjából hasznosabb lett volna szerda-szombat, mint péntek-vasárnap ritmusban játszani), azon túl pedig a koncentráció lehet a döntő.

„Keményen oda kell tennünk magunkat, s hajtanunk kell az utolsó pillanatig – válaszolta Szivós a kérdésre, mivel lehet megfogni, meglepni a hevesieket. – Az Egernek nagyon kellemetlen a stílusa, erős játékosai brusztos vízilabdát játszanak.”

Szivós Márton tudja, hogy az alapszakasz gólkirályaként és a Domino kulcsjátékosaként nagy a felelőssége, ő azonban a csapat erejében jobban hisz. Tisztában van vele, hogy szükség van a góljaira, de nincs könnyű dolga, mivel az egriek is jól tudják, hogy figyelni kell rá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik