Megrázta magát a címvédő

Horváth ZoltánHorváth Zoltán
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 01:04
Címkék
Rendkívül kosárgazdag, fordulatos mérkőzésen a több jó egyéni teljesítményt felvonultató és a büntetőket jóval hatékonyabban dobó Falco ha nehezen is, de két vállra fektette az Albacomp gárdáját. A fehérváriak számára így elúszott az alapszakaszelsőség, míg a szombathelyiek akár a negyedik helyre is befuthatnak.

Mondhatni, Pitagorasznak egy szerű dolga volt, amikor rájött, hogy a2 + b2 = c2. Ehhez képest a szombathelyi, illetve a fehérvári vezetők jóval keményebb matematikai egyenletekkel birkóztak a szerda esti derbi előtt, amikor megpróbálták kiszámolni, hogy a hátralévő két forduló után záródó alapszakaszt hányadik helyen is fejezi be csapatuk. Könnyebb dolga egyértelműen az Albacomp szakmai stábjának volt, ők ugyanis biztosan a dobogón zárnak, míg a vasiak még le is maradhattak volna a felsőházi rájátszásról.

Persze Szrecsko Szekulovicsék ennél jóval optimistábbak, s még a negyedik hely megszerzéséről sem mondtak le. Ehhez persze kettőből kettőt kell nyerniük a sárga-feketéknek.

Ennek megfelelően óriási iramban, ám kissé kapkodva kezdtek Kálmán Lászlóék: kéthárom passz után rendre triplákkal próbálkoztak, ám mert azok nemigen jöttek be, könnyedén tartotta a lépést a főként büntetőkből eredményes Albacomp. A negyedik percben aztán megtört a jég: Darryl Hudson jó kilencről „hintett egy trojkát”, s mivel nem sokkal később a szombathelyiek amerikai hátvédje lekopírozta mutatványát, a Falco 24–18-ra ellépett. A nyitó etap hajrája azonban egyértelműen a vendégek szája íze szerint alakult: Simon Balázsék 11–4-es szakaszt repesztettek, így ők vonulhattak egypontos előnnyel az első kis szünetre.

A második negyed ugyanazon forgatókönyv szerint kezdődött, mint ahogyan az első befejeződött, azaz kevéske védekezés és rengeteg találat. A nagy adok-kapokból aztán a szombathelyiek jöttek ki jobban, akik a 16. perc végén már kerek tízessel jártak előrébb, meglepetésre jórészt a horvát Denis Vrsaljko ponterősségének köszönhetően. A nagyszünetig még három ponttal növelni is tudták amúgy sem csekély előnyüket a vasiak a nagy kosáreső közepette. Az 59–46-os félidei állás egyértelműen minősíti mindkét gárda remek támadójátékát, ugyanakkor némi kritika is a védekezésükre.

A tetemes vezetés aztán alaposan elaltatta a hazaiakat: mire felocsúdtak, már a nyakukon lihegett a harmadik felvonást 10–2-es szakasszal indító Albacomp, azaz ismét teljesen nyílt lett az összecsapás. A 26. minutum derekán Scott Morrison büntetőivel egyenlítettek is a fehérváriak, azaz kezdődhetett minden elölről. A hátralévő szűk negyedóra bevezetéseképpen a szokásosnak mondható koreográfia alapján csaknem tízessel ellépett a Falco, ám a fehérvári feltámadás elmaradt, azaz csak közelebb araszolniuk sikerült Simon Balázséknak, fordítani már nem. Így a vasiak, ha nehezen is, de megnyerték a rendkívül izgalmas, kosárgazdag derbit, egyáltalán nem érdemtelenül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik