Itt már a lét a tét

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 01:04
Címkék
Miközben a Ferencvárosnál grandiózus terveket szőttek az Üllői úti stadion átépítésére, arról alig esik szó, hogy mi lesz a birkózók sorsa – pedig a létesítmény felújítása „jegyben jár” a birkózócsarnok lebontásával.

A trükkös megoldás is kevés lehet.

A Ferencváros birkózócsarnokában a szőnyegek néhány centi mélyen a padlóba vannak süllyesztve, ami elősegíti, hogy ne lehessen más célra használni a létesítményt, ne kelljen másokkal osztozni az edzésidőn. Csakhogy mit sem ér az előrelátás, ha – a labdarúgó-stadion átépítésének következményeként – az egész csarnokot lebontják. A szakosztály vezetői hiába hangsúlyozzák ezt hónapok óta, egyelőre semmilyen megnyugtató megoldás nem született.

„Semmi sem változott – utalt Szőnyi János szakosztály-igazgató arra, hogy legutóbbi, nagyjából három héttel ezelőtti beszélgetésünk óta sem történt semmi csarnokügyben. – Sem a klubtól, sem a Török Ottó vezette szakállamtitkárságtól nem kaptunk pozitív választ. Ígéretek persze vannak, hogy majd a jégcsarnok mellett, alatt, felett kapunk helyet, de minden bizonytalan. Még a stadionépítés is. Ez, mondjuk, nekünk jó, mivel minél később kezdődik az építkezés, annál később bontják a csarnokot. Először májusi időpont volt kitűzve, később pedig decemberről hallottam. Rieb György a legutóbbi beszélgetésünk alkalmával is azt mondta, ne idegeskedjünk – említette a jégcsarnokot meg egy curlingcsarnokot, ahol helyet kapnánk mi is, ám konkrét terveket nem láttam.”

A birkózócsarnok lebontása ráadásul nemcsak az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánt vagy az Európa-bajnok Bácsi Pétert érintené, hanem azt a több mint száz versenyzőt, aki a zöld-fehérekhez tartozik.

„Ennyi sportolót sehol sem tudnának befogadni, attól félek, ha nem lesz csarnokunk, apránként elcsábítják versenyzőinket – vetített előre egy baljós jövőképet Szőnyi János. – Egyértelmű, a szakosztály léte a tét. Bele kellett volna venni az angolokkal kötött szerződésbe, hogy a stadion mellett a csarnokunk ügyét is rendezzék, hiszen a magyar birkózás egyik legerősebb bázisa a miénk. Ha elrendelik a bontást, és nincs új csarnok, beköltözünk a mostaniba, és nem jövünk ki onnan, éjjel-nappal mindig bent leszünk néhányan. Így próbáljuk majd megakadályozni a bontást, de ez csak a legvégső megoldás.”

A zöld-fehérek olimpiai ezüstérmese, Fodor Zoltán próbál optimistán gondolni a helyzetre. „Bácsi Petit vagy engem, általában a felnőtteket annyira nem érinti a helyzet, mivel elég keveset edzünk a Fradiban – az utánpótlás, a gyerekek sokkal jobban megéreznék, hogy nincs hol edzeniük – mondta a 84 kilós versenyző. – Optimista vagyok, biztos vagyok benne, ha ledózerolják a mostanit, új csarnokot kapunk. Ha nincs is csarnok egy ideig, klub akkor is van, emiatt tehát nem távoznék. Az Európa-bajnokság után pihenőt kaptunk, hétfőtől edzünk újra, most éppen az Üllői úton.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik