Az átmenetet képviselik

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 01:04
Címkék
A rutinos, sok csatát megélt neves trénerek mellett több fiatal edző (és csapata) vonja magára a figyelmet a pólóbajnokság idei szezonjában. Az OSC-s Bíró Attila Kemény Dénes segítője lett a válogatottnál, a Pécs Ambrus Tamás vezetésével harcban van az ötödik helyért, míg Vincze Balázs a Szőnyi úton dolgozik eredményesen: az már biztos, hogy a zuglói együttes a legjobb nyolc között végez a bajnokságban.

A szezon kezdete előtt a BVSC Atlantis Casino az öt kiscsapat egyike volt, amelyek azért harcoltak, hogy közülük a legjobb bekerüljön az 5–8. helyért zajló rájátszásba. A közvetlen riválisok elleni küzdelemből a Vincze Balázs által negyedik éve irányított gárda jött ki a legeredményesebben. Az előtte állók közül hét góllal legyőzte az Újpestet, a Pécs csak alig tudott nyerni a fővárosban, s több ellenfelének is akadtak kellemetlen percei ellene.

Milyen edző Vincze Balázs, de úgy is kérdezhetném: jó edző Vincze Balázs?

Azt nem mondhatom, hogy jó, de véleményem szerint egyre jobb, ahhoz képest, ahogyan elkezdte három évvel ezelőtt – válaszolta a játékoskéntBEK-győztes, vb3., Eb-2. Vincze Balázs, aki a BVSC-vel Lukács Dénes meghívására Egyiptomban túrázik, s meg is nyerte a négycsapatos tornát. – Nem azért vagyunk viszont most nyolcadikok, mert én jobb edző lettem, hanem mert három és fél éve, amikor nagyjából hasonló kerettel kezdtem el a munkát, a játékosok tizenkilenc évesek voltak, most pedig huszonkettő környékén járnak. Az ő rutinjuknak is köszönhető, hogy ilyen magabiztosan kerültünk be a nyolcba.

Az is minősíti a munkáját, hogy pletykaszinten férfi- és női kapitányként is felvetődött a neve.

Ez jó érzés, de erről többet nem is lehet mondani, mivel meg is maradt a híresztelés szintjén.

A szezon rajtja előtt gondolta, hogy ennyire magabiztosan harcolják ki a nyolc közé kerülést?

Nem. Azt tudtam, hogy képesek vagyunk rá, de azt nem gondoltam, hogy ennyire idő előtt, és nem épphogy becsúszva, hanem nyolc-kilenc ponttal vezetve a többiek előtt. Nyáron nem volt nagy mozgás, az utánpótláscsapatból jöttek fel játékosok, illetve a volt BVSC-s Decker Attila érkezett. Nagyot dobott a csapaton – ezt a góllövőlistán elfoglalt helyezése is mutatja –, az amerikai Thomas Hopkins. Deckernek össze kellett szoknia a társakkal, illetve alkalmazkodnia hozzá, hogy olyan csapat kapuját védi, ahol kiemelt felelősség van rajta, mert Egerben csak a tuti győzelmet hozó meccseken védett.

Miben jobb a BVSC, mint négy riválisa?

Sebességben. Az én csapatom elsősorban a lefordulásra épít. Nem azért, mert magam is ennek a stílusnak voltam a képviselője, hanem mert a gárda szerkezete ezt teszi lehetővé, ezzel a stílussal tudjuk a legtöbbet kihozni magunkból. Decker Attila érkezésével ennek jó alapot tudtunk teremteni, és úgy érzem, taktikailag is sokat fejlődünk. Minden tudásomat, tapasztalatomat igyekszem nekik átadni. A fizikai felkészítés mellett a póló elméletével is foglalkozunk, sokat videózunk, elemzünk.

A BVSC-t a kiscsapatok vagy a középcsapatok közé sorolhatjuk?

A Pécs és az Újpest középcsapat, míg a BVSC-től lefelé vannak a kiscsapatok. Ebben az évben a pontok számából, illetve az eredményekből adódóan átmenetet képezünk a két szint között.

A rájátszásban elérhető a hetedik vagy akár a hatodik hely?

Az ötödik-nyolcadik helyért zajló rájátszásba jutás nekünk már jó eredmény, veszítenivaló nélkül játszhatunk. Az Újpest ellen érzek is lehetőséget a sikerre.

Tudja, hogy a hetedik hely a BVSC legjobb eredménye lenne azóta, hogy Gerendás György Egerbe költözött az akkori csapattal?

Igen, tudom.

Gerendást azért is említem, mert amikor ön játékosként a Szőnyi útra igazolt, arról beszélt, hogy reméli, sokat tanulhat tőle, amit majd edzőként tud hasznosítani.

Így is van, rengeteget tanultam. Sokszor magam is azon a hőfokon égek, amit tőle láttam. De nem azért, hogy őt utánozzam, hanem mert magam is ilyen güzü típusú játékos voltam, edzőként ugyancsak ezt a vonalat képviselem, miközben az ember megpróbálja higgadtan irányítani a mérkőzéseket.

Edzőként mi az álma, a célja?

Szeretném, ha éremért harcolhatnék akár a magyar bajnokságban, akár nemzetközi kupában vagy válogatott szinten. Jól érzem magam a BVSC-ben, ezzel a csapattal is lehet fejlődni, és itt akkor is türelmesek voltak velem, amikor a két évvel ezelőtti nyolcadik hely után tavaly kilencedikek lettünk, és a kiesés szele is megcsapott minket. A szakmaiság mellett megpróbálunk a csapategység formálásával is törődni, mert akkor tudunk a kvalitásainknál is jobbat produkálni, ha egységként működünk a parton és a vízben is. Tavaly nyáron körbebicikliztük a Balatont, az idén pedig evezőstúrára készülünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik