A kupaspecialista sikere

A mérkőzésről tudósított: PERGER ANDRÁS, ZOMBORI ANDRÁSA mérkőzésről tudósított: PERGER ANDRÁS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 01:04
Címkék
A Siófok nem tudta megismételni a Kecskemét elleni szombati bajnokin mutatott remek futballt, mégis sokáig úgy tűnt, előnyt szerezhet a Magyar Kupa visszavágójára. Sisa Tibor, a Honvéd edzője azonban remek érzékkel cserélt, így a kispestiek kedvező helyzetben vannak a keddi összecsapás előtt.

„Sanyi, beférnél még!”

A majdnem hófehér hajú hazai szimpatizáns láthatóan tisztában volt vele, ki az az őszes hajú, piros-fekete csíkos, négyes számú mezben feszítő úriember, aki a találkozó kezdőrúgását elvégezve lefelé kocogott a pályáról. Sanyi, vagyis Olajos Sándor nem akárki Siófokon, ugyanis tagja volt annak a legendás Bányásznak, amely 1984-ben óriási meglepetésre, NB II-es együttesként Magyar Kupát tudott nyerni. Vagyis abban a sorozatban alkotott nagyot, amely egyes vélemények szerint reformálásra szorul. Hogy miről is van szó?

Nos, többek szerint a Magyar Kupa jövő évi kiírásába bele kellene venni, hogy a Budapest Honvéd automatikus résztvevője az elődöntőnek, a többi csapatnak csak a fennmaradó három helyért szabadna vetélkedni. Akik ezt hangoztatják, érveik is vannak: bármilyen hihetetlen, a Honvéd 2004 óta mindig eljutott a sorozatban a legjobb négyig, mi több, a legutóbbi két kiírásban, no és 2004-ben döntőt játszhatott. Valljuk meg, egészen kivételes széria ez, és még akkor is megsüvegelendő, ha a végső siker csak egyszer, 2007-ben adatott meg a piros-feketéknek…

Sisa Tibor már volt finalista a kispestiekkel

Lehet, nem mindenki tudja, de a Honvédot irányító Sisa Tibor a kispestiek pályaedzőjeként 2004-ben már részese lehetett egy elveszített finálénak (a Ferencváros ellen 1–3 a Puskás Ferenc Stadionban). A szakember a kezdés előtt arról beszélt: amikor aláírta a szerződését Kispesten, az elöljárók azt kérték tőle, a csapattal lehetőleg nyerje meg a Magyar Kupát. A hangsúly a lehetőlegen volt…

Nem baj, hogy lehetőséget kaptak a kölcsönjátékosok

„A Real Madridtól sem várható el, hogy kötelezően megnyerje a Spanyol Kupát, de mert versenyben vagyunk, megpróbálunk élni a lehetőséggel – mondta Sisa Tibor. – Hallottam olyan véleményeket, amelyek szerint kedvező helyzetben vagyunk, a Siófokon mindenképpen túl kell jutnia a Honvédnak. Csakhogy a kupameccsek olyanok, hogy akár egy harmadik ligás együttes is búcsúztathatja élvonalbeli ellenfelét. Márpedig a Honvéd és a Siófok között nincs osztálykülönbség, és mert láttam a rivális Kecskemét elleni bajnokiját, tudom, borzasztóan nehéz kilencven perc vár ránk. Talán akkor fogalmazok jól, ha azt mondom, exkluzív mérkőzésre van kilátás. A Siófok játékoskeretében ugyanis jó néhány Honvéd-futballista található, ők biztosan meg akarják mutatni, hogy Kispest-szintű labdarúgók.

Lehet, sokan meglepődnek, de örülök neki, hogy a kölcsönadott játékosoknak van lehetőségük a bizonyításra. Magyarországon szokás kikötni, hogy a kölcsönben lévő futballista nem léphet pályára anyaklubja ellen, a Honvéd vezetőinek azonban ez a megoldás nem jutott az eszükbe, ami dicséretes. A futballban ugyanis senkitől sem szabad elvenni a játéklehetőséget. Szép emberi tulajdonság, ha valaki bizonyítani akar, és tud is.”

Aztán elkezdődött a mérkőzés, és a Honvéd által Siófokra kölcsönadott Ivancsics Gellért szögletét Hercegfalvi Zoltán a saját kapujába csúsztatta, és máris a házigazdánál volt az előny.

A „gólpasszt” adó középpályás nem ünnepeltette látványosan magát, bár ha figyelembe vesszük, mit mondott a találkozót megelőző bemelegítés után („Rólam lemondtak Kispesten, most a Siófok sikeréért küzdök”), azért sejthetjük, mi játszódhatott le benne. Az első félidőben

a Honvéd csak kapufáig és elhibázott ziccerig jutott, később azonban bebizonyosodott, Sisa Tibor jó érzékkel tud cserélni. A pályára küldött Guilherme Moreira és Guie-Gneki Abraham egyaránt eredményes volt, így a Siófok nemhogy az előnyét nem tudta megtartani, de a találkozót is elveszítette.

Kevés az esély az 1984-es meccs visszavágójára

Noha a visszavágó előtt biztosan semmit sem lehet kijelenteni, egyre valószínűbb, hogy a huszonöt évvel korábbi, 1984-es finálé párosítása nem jön össze.

Ahogy említettük, a Siófoki Bányász akkor legyőzte a kor egyik meghatározó együttesét, a Rába ETO-t, most azonban kevés esélye van rá, hogy ismét a fináléba jusson. Persze Kispesten éppúgy borulhat a papírforma, mint ahogy a Győr is elveszítheti a Hidegkuti-stadionban kedden megszerzett előnyét.

Jó: Kogler, Nagy L., ill. Debreceni, Moreira, Abraham

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik