Bronzérem külön engedéllyel

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2009.04.02. 23:18
Címkék
Az olaszországi Loanóban rendezett nemzetközi junior szinkronúszóversenyen a Czékus Eszter, Kiss Szofi páros harmadik helyezést ért el. A rendkívül rangos eseményen szerzett bronzérem értékét növeli, hogy két-három évvel idősebb mezőnyben indultak, és az is, hogy alig több mint egy éve kezdték el a közös munkát Szauder Gábor szövetségi kapitány irányításával.

Megmozdult valami szinkronúszásban. A görögökkel Európa-bajnoki bronzérmet (2006) és olimpiai nyolcadik helyet szerző (2004) Szauder Gábor szövetségi kapitány 2008 márciusától dolgozik a magyar válogatottal, és a közös munkának már látszik az eredménye – Czékus Eszter és Kiss Szofi párosban szerzett harmadik helye az olaszországi Loanóban legalábbis erre utal. Versenyzőink ráadásul csak külön engedéllyel indulhattak el a nyolc ország tizenegy párosát felvonultató viadalon. Ugyanis még csak a 14. évüket töltötték be, a juniorkorosztály pedig 16 éves kortól kezdődik.

Szauder hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy szinkronúszóink minél fiatalabb korban bemutatkozzanak a nemzetközi porondon, ezért szinte a nulláról kezdte a munkát a hazai mezőnnyel: „Pontozásos sportág lévén kulcsfontosságú a diplomácia kiépítése, hogy a nemzetközi versenyeken pontozó bírók megismerjék a lányok nevét, és tudatosodjon bennük Magyarország jelenléte. A felnőttkorosztálynál ez a lépcsőfok kimaradt, ezért csak négy-hat év múlva várható kiugró eredmény, amikor a mostani junior- és utánpótlás-korosztály is beépül a csapatba, amelynek képviseletében a Czékus, Kiss páros most letett valamit az asztalra.”

A leanói harmadik hely tehát amellett, hogy önmagában is nagyszerű eredmény, hosszú folyamat része. „A 2012-es olimpián már szeretnénk indítani egy párost, 2016-ban csapatban is csatlakoznánk a mezőnyhöz, 2020-ban pedig az aranyérem sem lesz elérhetetlen: a lehetőségeink megvannak hozzá” – mondta Szauder. Ami tény: a magyar bronzérem hallatán sokan felkapták a fejüket.

Természetesen a főszereplők is boldogan értékeltek: „Ez volt életünk eddigi legjobb versenye mind a szervezés, mind a mezőny erősségének szempontjából” – mondta Kiss Szofi. „A rendkívül jól sikerült elődöntő nagy lökést adott, és a döntőben már kevésbé izgultunk” – tette hozzá Czékus Eszter. A páros legközelebb az április végi junior Európa-bajnokságon mutatja be programját előúszóként, mivel fiatal kora miatt még nem indulhat a kontinensviadalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik