Nem szabad, hogy kialudjon a tűz

BORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti TiranábólBORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti Tiranából
Vágólapra másolva!
2009.03.29. 23:47
Címkék
Volt ok a mosolyra. Az albánok ellen 1–0-ra megnyert vb-selejtezőt követően Erwin Koeman a háttérből nézte, ahogy az ünneplő játékosok a magyar szurkolótábor előtt ölelkeznek, ujjonganak, majd odaballagott a lelátórész elé, és megköszönte a buzdítást. Negyven perccel a lefújást követően már a stadion szomszédságában lévő Hotel Tirana Sheraton halljának egyik fotelében ültünk, szemben velünk a mosolygós szövetségi kapitány.

Szeret tizenkilencre lapot kérni?Szeret tizenkilencre lapot kérni?

Kockáztattam, és bejött – vágta rá mosolyogva Erwin Koeman. – Tudom, ha kikapunk, most a fejemet követelné, és csak úgy záporoznának rám a kritikái.

Erről most szó nincs. Jobban érdekel a meccs előtti lélekállapota: miért hozott meghökkentő döntéseket? Merész húzás volt Gera Zoltánt kihagyni a csapatból, hiszen ő már-már „szent tehén” a válogatottnál, akit tilos bántani…

Nem egyik napról a másikra döntöttem a csapat-összeállításról, már másfél héttel ezelőtt tudtam, hogy Gera Zoltán aligha lesz kezdő Tiranában.

Micsoda?! Másfél hete?!

Még az edzőtábor előtt felhívtam a játékost, és elmondtam neki, ne vegye készpénznek, hogy kezdő lesz Albániában. Tudom, nagy csalódás volt ez neki, de mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy Gera Zoltán ezt a helyzetet is rendkívül profi módon kezelte. Arról, hogy kimaradhat Tiranában, csak ketten tudtunk, ő és én, mégsem éreztette senkivel az öltözőben, hogy most másként készül, mint ahogy megszokhattuk tőle, nem játszotta a csalódottat. Ezért tisztelem mint embert és mint játékost is, de egyszerűen tudomásul kellett vennie, hogy a legutóbbi néhány válogatott meccsen nem úgy teljesített, ahogy elvártam tőle. Ezért kockáztattam…

Remek taktikai húzás az albán balhátvéd ellen

Rudolf Gergely csapatba állítása sem kevés rizikót hordozott magában. A Debrecen középpályása jobb játékos lenne a bal oldalon, mint a PSV-ben remeklő Dzsudzsák Balázs?

Erről szó sincs. Teljesen más típusú labdarúgóról van szó. Az is tudatos döntés volt, hogy most Rudolf Gergely kezdett. Az albánok ellen Huszti Szabolcsot és Rudolf Gergelyt éreztem a leghatékonyabb kettősnek a szélen, és azt hiszem, ez a húzás be is jött. Huszti Szabolcs pedig azért került a jobb oldalra, mert az albánok bal oldali védőjének játékát elemezve arra a következtetésre jutottunk, hogy rendkívül nehézkesen védekezik, amikor az ellenfele befelé indítja a cselt ellene. Láthatta, a középpályásunk többször is zavarba hozta Armend Dallkut. Rudolf Gergely pedig fizikailag most sokkal erősebb, mint Dzsudzsák Balázs, ő a párharcoknál sohasem húzza vissza a lábát, nem félti magát, a jó testfelépítésű albán védők ellen erre volt szükségünk. Bíztam Rudolf Gergelyben, tudtam, hogy Tiranában több hasznát vesszük neki a bal oldalon. A döntésemet megerősítette, hogy személyesen is megnéztem a PSV–AZ mérkőzést, és az ott látottak csak tovább erősítették bennem a döntésem helyességét.


folytatás...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik