Tehetségekben nincs hiány

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2009.03.27. 18:03
Címkék

Remekel a Csank János irányította ZTE az élvonalban – a mesteredző irányításával nyolc mérkőzésen ötször győzött és három döntetlent játszott az együttes, így a tizenharmadikról a hatodik helyre lépett előre... –, ám ez nem jelenti azt, hogy Zalaegerszegen csakis a profi csapat szereplésére fókuszálnának. A klub elöljárói természetesen örülnek annak, hogy Waltner Róberték még nemzetközi szereplést érő helyen is befejezhetik a bajnokságot, azonban azzal is tisztában vannak: a jövő sikereit az utánpótlásban kell megalapozni. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a városi közgyűlés zöld utat adott az akadémiai képzés beindításának!

„Úgy két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy Zalaegerszegen szükség van labdarúgó-akadémiára – avatott be a részletekbe Nagy Mihály, a ZTE utánpótlás-szakágvezetője. – Tehetségekben szerencsére nálunk sincs hiány – ennek alátámasztására egyetlen adat: az U19-es korosztály Bán István vezetésével első helyen áll a Kiemelt csoportban, azonban egyértelműen tapasztaljuk, hogy a budapesti, dunántúli akadémiák elszívó hatása meglehetősen erős. A ZTE-ben mintegy négyszázharminc fiatal futballozik, ugyanakkor számunkra világos, hogy az utánpótlásrendszer felépítése az akadémia beindításával válhat teljessé. A megye összes klubjával együttműködési megállapodásunk van, az utánpótlás csúcsát képező tartalékegyüttesünk az NB II-ben szerepel, és ha szeptemberben beindul az akadémia, elmondhatjuk, a rendszer teljes egészében felépült.”

Nem vitás, ha beindul az akadémiai képzés, a fiatalok számára ismét vonzóvá teheti a ZTE-t. A tervek szerint huszonöt–harmincöt diákot iskoláznak be (a jelenlegi nyolcadikosokról, vagyis az 1994–1995-ös korosztályról van szó), hagyományos gimnáziumi tanterv szerint zajlik majd az oktatás, és a tanulók órarendje figyelembe veszi a sportszakmai szempontokat is.

Úgy tűnik tehát, amit Nagy Mihály kollégáival vállalt, megvalósul: az ősszel Zalaegerszegen megkezdi működését az akadémia, és ha minden jól megy, három-négy év múlva már a ZTE első csapata is profitálhat létrejöttéből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik