Büntetés jár a hősnek

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.03.18. 00:22
Címkék
A tűzzel játszott az Újpest, és megégette magát. A lila-fehérek tartalékos összeállításban fogadták a legjobbjaival felálló MTK-t, és végül elbukták a már szinte megnyert meccset. Az Újpest kiesett a Magyar Kupából, mert az MTK idegenben lőtt gólok tekinteté-ben jobb volt.

A kezdőcsapatok összeállítását nézve a meccs előtt, azt gondolhattuk, az MTK komolyabban veszi a visszavágót. A kék-fehér együttes a legjobbjaival futott ki a pályára, miközben az Újpestben csak öt olyan mezőnyjátékos lépett fel, aki péntek este a Haladás elleni bajnokin is kezdett. Igaz, a lila-fehérek előnnyel vágtak neki a meccsnek, mert a múlt héten idegenben 2–1-re nyertek (ráadásul akkor is hasonlóan tartalékos felállásban). Ugyanakkor jogosnak tűnt a kérdés: nem vállal-e túl nagy kockázatot Szentes Lázár ezzel a húzással?

Mint ahogyan a másik felvetés is megfontolandónak tetszett: van-e olyan jó a tartalékos Megyeri úti gárda, mint a legerősebb MTK?

A kupameccs valóban úgy kezdődött, hogy látszott, az MTK-soknak mindennél fontosabb a továbbjutás. Hrepka Ádám ziccere mellett – a 12. percben a csatár lényegében Balajcza Szabolcs kezébe vezette a labdát – a vendégek némi mezőnyfölényt is kiharcoltak. Aztán Simon Attila megszerezte a vezetést a hazai csapatnak – a kapott góltól megzavarodott az MTK, s jó tíz percbe telt, hogy rendezze sorait. Nem sokkal később azonban jött Simon Attila második találata, és ekkor már minden lila-fehér fanatikus úgy gondolta, hogy az Újpest elődöntős a Magyar Kupában.

Intő jel volt azonban számukra, hogy az első félidő végén Lencse László szépített, jelezve, hogy az MTK még hátrányban sem adja fel a harcot. A szünetben Szentes Lázár tovább forgatta csapatát, lehívta a pályáról Bori Gábort és Mario Bozsicsot, akik nyilván játszanak a pénteki, Debrecen elleni rangadón. Az újabb módosításoktól nem lett gyengébb az Újpest, ám az MTK tartotta a tempót. Lendületes, izgalmas volt a találkozó, amelybe a hajrában beszállt Tisza Tibor is, és nem sokkal később el is dönthette volna a továbbjutás sorsát. Helyzete kimaradt, és ez jeladás volt az MTK-nak, amely mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett. Hrepka Ádám egyenlítő gólja után még nagyobb lendületbe jöttek a vendégek, hiszen ekkor már csak egy gól kellett a továbbjutásukhoz, amelyet három perccel a vége előtt Szabó Ádám meg is szerzett. Majd néhány másodperccel később Solymosi Péter játékvezető túlzott gólöröme miatt kiállította a meccs hősét – és ezért az MTK futballistája még hálás is lehet a bírónak. A középpályás földöntúli örömében elhajította a mezét, majd artikulálatlanul üvöltve rohant az Újpest-szurkolók felé, akik közül néhányan a pályára is beugrottak…

„Nem először fordul elő Szabó Ádámmal, hogy így örül a góljának, ez már a második ilyen alkalom: az elsőnél is megbüntettem, és most is ez vár rá, hiszen ez súlyos fegyelmezetlenség volt – mondta a találkozó után Garami József szakmai igazgató. – Csak az szólhat a mentségére, hogy nagyon bizonyítani akart, és rengeteg érzelem szabadult föl benne, amikor a döntő pillanatban gólt szerzett. Örülök, hogy kétgólos hátrány után sikerült fordítanunk és továbbjutnunk. Régen láttam a kedd estihez fogható győzni akarást a játékosokon.”

Szentes Lázár érthetően bosszús volt, hiszen együttese már-már a legjobb négyben volt, végül mégsem sikerült továbblépnie. Még az sem vigasztalta, hogy a drukkerek szolidan ugyan, de megtapsolták játékosait.

„Én biztos nem tapsolom meg magam – mondta a lilák vezetőedzője. – Az első és a második mérkőzésen is kettő nullára vezettünk, mégsem jutottunk tovább, ez bosszantó. A kulcsmomentum az volt, hogy sosem tudtuk bevinni a döntő ütést az MTK-nak. A kiesés száz százalékig az én felelősségem, nem lett volna szabad elbuknunk. Pénteken nagy meccs vár ránk, amelyen minden más lesz.”

Amire Szentes Lázár utalt: péntek este az Újpest és a Debrecen a bajnoki cím sorsát is befolyásoló mérkőzést játszik egymással. Két olyan együttes, amely elbukott a Magyar Kupában, nyilván harcos rangadót vív a bajnoki aranyért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik