Kürthy nagy tervei

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.03.17. 00:29
Címkék
Remekül zárta a Remekül zárta a téli idényt Kürthy téli idényt Kürthy TE 22 éves súly-TE 22 éves súlylökője egy héttel lökője egy héttel azután, hogy a azután, hogy a torinói fedett torinói fedett pályás Euró-pályás Európa-bajnokságon pa-bajnokságon az ötödik helyen az ötödik helyen végzett, a Los végzett, a Los Realejos-i téli dobó Realejos-i téli dobó Európa-kupán remek Európa-kupán remek versenyzéssel meg-versenyzéssel megszerezte a győzelmet. szerezte a győzelmet.

Szerettem volna az Európa-kupán jól szerepelni, de arra nem számítottam, hogy 20.06-ot dobok, és első leszek – vallotta be Kürthy. – Valószínűleg a kellemes idő, a jó körülmények és a mezőny is hozzájárult ahhoz, hogy ismét húsz méter fölé kerültem. A spanyol Manuel Martínez az utolsó sorozatig vezetett előttem, a hatodik kísérletemmel sikerült megelőznöm.

Egy héttel korábban, a fedett pályás Európa-bajnokságon ugyancsak húsz méter fölött teljesített, Torinóban 20.04-et ért el. Miért lepte meg, hogy ismét ekkorát lökött?

Az Európa-bajnokság után kicsit pihentem, no és a szabadtéri verseny más, mint a fedett pályás. Itt betonkör van a műanyag helyett, és a térhatás is eltér a csarnokban megszokottól.

A felkészülés elején mit várt a téli idénytől?

Az volt a célom, hogy kijussak Torinóba, és ott az első nyolc közé kerüljek. A téli dobó Európa-kupán dobogós helyezést szerettem volna elérni. A terveimet túlteljesítettem, így nagyon elégedett vagyok.

Hat évvel ezelőtt az ifjúsági világbajnokságon még diszkoszvetésben szerepelt jobban, a negyedik helyen végzett, míg súlylökésben tizedik volt. Két évvel később a junior Európa-bajnokságon mindkét számban ezüstérmes lett. Mostanra eldőlt, hogy inkább súlylökő lesz?

Azt hiszem, igen, az alkatom miatt. Nem vagyok olyan magas, mint amilyenek a diszkoszvetők, bár a karom hosszú, és a technikám is jó. Ráadásul a diszkoszvetés a súlylökésnél jobban terheli az érzékeny bal térdemet. Kicsit sajnálom, hogy így alakult, jobban szeretnék kétszámos versenyző lenni, és ha a térdem rendbe jön, valószínűleg megpróbálkozom még a diszkosszal.

Súlylökésben látványosan fejlődött, eddig minden évben egyéni csúcsot ért el, az elmúlt két évben egy-egy métert javított a legjobbján. Tavaly 20.78-ig jutott.

Sikerült évről évre javítani a technikámon és fejleszteni az erő mellett a gyorsaságomat, de előbb-utóbb én is stagnálni fogok. Sőt biztosan lesz olyan év, amikor rosszabbul szerepelek majd. De ha az idén ismét javulnék egy métert, boldogan kiegyeznék egy kis stagnálással.

Mit vár a nyári szezontól?

Szeretnék kijutni a világbajnokságra, s ott bejutni a döntőbe. Remélem, nem jön közbe semmilyen sérülés, ami akadályozná a felkészülésemet. Úgy néz ki, a nagy versenyeken most már tudom hozni magam, így bizakodva várom a nyarat.

Mikor kezd újra versenyezni?

Még nem tudom pontosan, valószínűleg május közepén. De akkor még nem könnyítünk az edzéseken, arra csak a világbajnokság előtt egy hónappal, július közepén kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik