Odafigyelnek a szavára

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.03.09. 23:51
Címkék
Miközben a magyar válogatott a Volvo-kupán szerepelt, két kerettagnak, Kiss Gergelynek és Steinmetz Ádámnak az Adria-ligában volt jelenése, amelyben a Primorac Kotor a montenegrói rangadón parádézott, s 10–5-re legyőzte az ősi rivális Jadran Herceg Novit.

Rangadón ütötték ki ellenfelüket!Rangadón ütötték ki ellenfelüket!

Több szempontból is örülök, különösen azért, hogy ha már Gergővel nem tudtunk ott lenni a Volvo-kupán, legalább győzelemmel vigasztalódtunk – mondta Steinmetz Ádám. – Az Adria-liga szempontjából is fontos volt, hogy nyerjünk, és azért is, mert a montenegrói ellenfelekkel szembeni eredményt visszük magunkkal a bajnoki rájátszásba. Nagyon jó védekezésünk volt a győzelem kulcsa. A Primorac–Jadran párharc olyan, mint a Honvéd–Vasas, sőt talán még annál is nagyobb.

Akkor nem kellett külön elmondani, hogyan hangolódjon rá a rangadóra.

Nem. Nagyon készültünk a mérkőzésre, mert az elmúlt időszakban volt néhány kisiklás. Ez a siker nagyon jót tett a csapat önbizalmának, és nem szabad elfelejteni, hogy két hét múlva a Sibenik otthonában játszunk ki-ki meccset az Euroligában a nyolc közé jutásért. Ha így vagy ehhez hasonló módon játszunk, az eredmény nem lehet kérdés.

A mérkőzés után nagy volt az ünneplés?

Telt ház előtt játszottunk, az egész óváros felbolydult, és éltette a csapatot.

Hogyan képzeljünk el egy kotori örömünnepet?

Ha bemegyünk az óvárosba, és a szurkolók meglátnak minket, elkezdenek énekelni, meghívnak bennünket egy italra. Kotor kisváros, a pólómeccs az egyetlen jelentős sportesemény. Ha az ősi riválist győzzük le, ráadásul nem is akárhogyan, azt még az euroligás győzelmeinknél is jobban értékelik.

Már fél éve pólózik Kotorban, hogyan érzi magát, és mennyire sikerült beilleszkednie?

Jól érzem magam, teljesen befogadtak. Azt nagyon respektálják, ha egy külföldi megtanul az ő nyelvükön – velem abszolút segítőkészek. Nemcsak Kotorban, egész Montenegróban. Kis ország, sportszerető emberekkel, a vízilabda mindenkit érdekel. Nagyon sokan felismertek már, innen messze is, például boszniai vagy szerbiai kirándulás során.

Ha jól tudom, nemrégiben itthon is járt.

Igen, így van. Azon a héten pont olyan meccsünk volt, amelyen várható volt a könnyed győzelem, ezért elengedett az edző. Jót is tett a környezetváltozás, ahogyan a válogatott berlini összetartása is hasznos volt a klubszezonbeli monotónia során. Hiányzik a családom, mostanában ritkán látom őket, akárcsak a volt csapattársakat. Sajnos valószínűleg május végéig már nem is lesz lehetőségem Magyarországra menni.

Repülővel vagy autóval utazott haza?

Repültem, autóval tizenegy óra az út, elég nehéz ide eljutni.

Azt hallottam, egyszer Gór-Nagy Miklós tanácsára a rövidebb boszniai autós utat választotta, igaz azt is tanácsolta, ne esteledjen önre Boszniában – persze ez történt.

Volt egy ilyen, és valóban nem jó, ha ez emberre rásötétedik ott. Azt gondolom, Horvátországon keresztül kicsit hosszabb, de kényelmesebb a hegyi utakon. Főleg nekem a négykerék-meghajtású Suzukimmal, amelyet a szponzorom jóvoltából itt is használhatok.

Említette a klubszezon monotóniáját. Mennyiben másak az edzések Montenegróban, mint itthon?

Időben ugyanannyit edzünk, a lábtempón, az előnykihasználáson van kicsit több hangsúly. Nagyobb a monotonitás, kevésbé színesek az edzések. Egyébként edzőnk, Ranko Perovics is center volt, és mivel már a nyelvet is jobban beszélem, Gergővel próbálunk hatni rá. Van már változás, ennek a helyiek is örültek, mert az agyat igencsak megviselik az egyhangú edzések. Emil Nikolic, a korábbi dubrovniki tréner a segédedző, ő is segít abban, hogy a meccseken hasznosítható elemeket gyakoroljuk.

Adnak a szavukra. Ennyire tisztelik a magyar pólót?

Nagyon. Igyekeznek tanulni, még olyanok is, akik montenegrói válogatottak. Odafigyelnek a véleményemre, megkérdeznek, ha láttak tőlem valamit, de nem tudják, hogyan kell megcsinálni.

Eddigi tapasztalatai alapján milyen a légiósélet?

Huszonnyolc évesen jöttem ki, előtte sohasem játszottam külföldön. Bizonyos tekintetben jobb, mint otthon, jól érzem magam, ami nálam az eredményességtől is függ. Alig két és fél hónap van hátra a szezonból, s tudom, közhely, de minden jó, ha jó a vége. Ha a bajnokság vagy az Euroliga négyes döntőjébe jutás közül az egyik sikerül, akkor elégedetten tekinthetek majd vissza az idényre. Pozitívak a tapasztalataim. A balkáni póló a magyar mellett a legerősebb a világon, ha ebből tudok elcsenni, ellesni valamit, még tovább javulhatok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik