Európa-csúccsal győzött Bayer

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2009.03.09. 01:22
Címkék
Szenzációs eredménnyel, 871 centiméteres fedett pályás Európa-csúccsal győzött a torinói kontinensviadalon távolugrásban a német Sebastian Bayer. Dwain Chambers fölényesen nyerte meg a 60 métert. Kürthy Lajos súlylökésben fedett pályás egyéni csúccsal, 20.04 méterrel ötödik lett.

Kitűnően sikerült Kürthy La jos formaidőzítése. A mohácsi súlylökő szombaton első dobásával (19.85) került be a szám döntőjébe, s vasárnap a fináléban megjavította eddigi fedett pályás legjobbját. Az első sorozatban 19.47 métert ért el, a másodikban azonban túlszárnyalta a 20 métert, 20.04et teljesített. Ezzel a lengyel Tomasz Majewski (20.76) mögött a második helyen állt, de ahogy várni lehetett, a német Ralf Bartels (20.39) és az orosz Anton Ljuboszlavszkij (20.14) a harmadik sorozatban túldobta. A francia Yves Niaré utolsóra lepte meg ellenfeleit (20.42), így Kürthy is hátrébb csúszott, de annak örülhetett, hogy ötödik kísérletére ismét 20 méter fölé lökte a golyót (20.02). Majewski is javított, 21.02 méterrel lett aranyérmes.

A nap egyik szenzációját a horvát magasugró Blanka Vlasic szállította. De nem azzal, hogy nagyot ugrott, hanem hogy különösen gyengén teljesített. A fedett pályás Európa-bajnokságokat az utóbbi időben a legjobbak közül sokan kihagyják, éppen ezért volt fontos, hogy van egy olyan szám, amelyben a világ két legjobbja rajthoz áll. Küzdelmük igazi csemegének ígérkezett. A német Ariane Friedrich és Vlasic az idén egyaránt 205 centimétert ért el, s a szakemberek arra számítottak, hogy versengésük különösen jó eredményt hozhat. Annál nagyobb volt a nézők megdöbbenése, amikor Vlasic 196 centiméteren javítani kényszerült. Sőt másodszor, majd harmadszor is leverte a lécet. Legutóbb 2007 júniusában ugrott két méternél kisebbet, most 192 centiméterrel az ötödik lett. Abban, hogy szétesett a technikája, a dobogóból épített pálya is közrejátszhatott, s ugyancsak ennek lehetett szerepe a nap másik meglepetésében.

A német távolugró, Sebastian Bayer 817 centiméteres egyéni csúccsal érkezett Torinóba, s itt az első sorozatban 829 centiméterre javította eddigi legjobbját. Ezzel a teljesítménnyel az élen állt, aminek annyira örült, hogy következő három kísérletére össze sem tudta szedni magát, inkább kihagyta a lehetőségeit. Az ötödik sorozatban vállalta ismét az ugrást, ekkor belépett, majd hatodszorra, már győztesként tett egy újabbat. Az eredményét maga sem hitte el, inkább csodálkozott, mint ünnepelt, amikor megtudta, hogy 871 centiméterrel fedett pályás Európa-rekorder lett. A korábbi csúcsot 849 centiméterrel (1987) az örmény Robert Emmijan tartotta, s Bayernél nagyobbat csarnokban csak az amerikai Carl Lewis ugrott (879) – 25 évvel ezelőtt.

Hatvan méteren Dwain Chambers úgy győzött, ahogyan akart. Hiába lőtték vissza az első rajtot, a brit vágtázó másodszorra is jól indult, s bár szombati fedett pályás Európacsúcsától, a 6.42 másodperctől elmaradt, 6.46 másodperccel, élete második legjobbjával szerezte meg a bajnoki címet.

Eredmények a 16. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik