Teljes az éremkollekció

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.03.01. 01:25
Címkék
Fodor Zoltán (84 kg) az első, Deák Bárdos Mihály (120) a második, Kun Renátó (74) és Dajka Zsolt (84) a harmadik helyen végzett a szombathelyi birkózó Magyar Nagydíj első napján.

„Én is inkább elbujdokoltam az ismerősök elől” – jegyezte meg némi iróniával a hangjában Bacsa Péter, a birkózóbírók magyar vezetője, amikor szóba került, hogy a 2005-ben még üdvözölt szabályrendszerből mi is lett (valószínűleg mindenki fel tudja idézni a golyóhúzogatós szerencsejátékot) a pekingi olimpiára…

Új szabályok most is vannak, amelyek egyelőre még finomításra szorulnak, s a nézőknek is meg kell barátkozniuk velük, az eddigi versenyek tapasztalatai azonban azt mutatják, jobbak, igazságosabbak az idén bevezetett regulák – és ezt nem csak azért mondjuk, mert a szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíj első napján két hazai birkózó is a döntőbe jutott.

Fodor Zoltán (84 kg) például Kiss Balázsért (96) is elégtételt vett. A negyeddöntőben az Európa-bajnok lengyel Artur Michalkiewicz volt az ellenfele, aki az athéni olimpia előtt éppen Kisst ütötte el a kvótaszerzéstől. Fodor már korábban is elverte őt, s most sem volt ez másként.

Szerencsére nem a lengyel volt az egyetlen, aki szomorúan hagyta el a szőnyeget a Fodorral vívott összecsapás után, mivel az olimpiai ezüstérmes a kicsit álmosan indított első meccs (első menete) után egyre jobban belelendült, s meg sem állt a döntőig. A vártnál kisebb létszám miatt már délben befejeződött a küzdelmek első része, Fodor pedig legközelebb este versenyzett. A köztes időt elmondása szerint pihenéssel töltötte, de hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ilyenkor ne aludjon el – érdekesség, a Fodorhoz hasonlóan magabiztos birkózással finalista Deák Bárdos arról beszélt, hogy neki jót tett a délutáni alvás.

Közös volt viszont Fodorban és Deák Bárdosban, hogy egyikük sem izgulta túl a döntős szereplést, a Fradi olimpiai másodikja például nyugodtan beszélgetett, aláírásokat osztogatott, fényképezkedett a grúz David Karcsava elleni finálét megelőzően.

A döntőben aztán hatalmas, brusztolós, helyenként fejelésekkel tarkított, óriási küzdelemben előbb kivédekezte ellenfele próbálkozását, majd a második menet hajrájában megpörgette, megszerezve ezzel első aranyérmét a Magyar Nagydíjon.

„Állásból nagyon elfáradtam, de lentről még volt erőm – kezdte Fodor Zoltán. – Egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy elveszítem a mérkőzést. Úgy tűnik, ezen a napon ez a győztes recept, kivédekezés és pörgetés. A Magyar Nagydíj megnyerése még hiányzott a repertoáromból, remélem, a jó évkezdet kitart az Európa- és a világbajnokságig.”

Deák Bárdosnak nem sikerült feltennie a koronát szombati teljesítményére, az immár diósgyőri versenyző hiába küzdött, az első menetben megpörgették, a másodikban viszont nem tudott akciót végrehajtani a Magyar Nagydíjat tavaly is megnyerő török ellenfelével szemben, nem véletlen, hogy még az eredményhirdetésnél is bosszús volt.

Még egy magyar sikerről számolhatunk be: a meghívásos szabadfogású versenyt a szombathelyi Hatos Gábor elsöprő magabiztossággal nyerte meg Tőzsér Sándor előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik