Szívből jött a bronzérem

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.03.01. 23:14
Címkék
A szombathelyi birkózó Magyar Nagydíj második napján egy érmet szereztek a csapatversenyt megnyerő magyarok, a 96 kilósok között Kiss Balázs állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

„Látod, Balu, ha úgy mész fel a szőnyegre, hogy kiteszed a lelked, a birkózás visszaadja neked, amit tettél érte” – ezt a Magyar Nagydíjat sérülés miatt kihagyó Módos Péter (Lőrincz Tamással és Bácsi Péterrel együtt nagyon hiányoztak a csapatból) mondta a győztes bronzmeccs után néhány perccel Kiss Balázsnak.

Ezzel pedig sokat elmondott a vasárnap egyetlen hazai érmét szerző Kiss Balázs birkózásáról. A BVSC-Dega-Tát versenyzője hatalmas szívvel küzdött, hajtott, űzte ellenfeleit, ami most ennyire volt elég. A negyeddöntőben például a birkózást már csak kedvtelésből űző Virág Lajossal futott össze, a két régi nagy riválisnak az új szabályok mellett is sikerült eljutnia a koronghúzásig – ehhez az kellett, hogy se az első két menetben, se a harmadik periódus első másfél percében ne tudjanak akciót végrehajtani. A zsákból a kék korongot húzták ki, tehát elvileg a kék mezes Virág volt a kedvezményezett, de mivel ez azt vonta maga után, hogy Kissnek elég volt kivédekeznie a fél percet (sikerült is neki, ezzel bejutott az elődöntőbe), inkább utóbbit nevezhettük kedvezményezettnek.

Az új szabályok egyik érdekességét láthattuk Kiss Balázs és a 2006-os világbajnok észt Heiki Nabi elődöntőjében is. Az első menetet az észt, a másodikat Kiss nyerte meg, a harmadik első másfél perce nem hozott pontot, és mivel Nabinak két, Kissnek egy technikai pontja volt, az észt választhatott: megpróbál fentről akciót csinálni, vagy kivédekezi a fél percet. Nabi az utóbbira voksolt, és hiába fáradt el, annyi ereje már Kissnek sem volt, hogy pontot csináljon rajta. Ugyan kegyetlenül szorította ellenfele fejét, azonban az észtnek sikerült kiszabadulnia. Kiss az elődöntő után bosszús is volt, de a bronzmeccset már fölényes győzelemmel húzta be.

„Kicsit szokni kell még az új szabályokat, még ha hosszú távon kedveznek is nekem – utalt arra, hogy a magyarok a jobb erőnlétű birkózók közé tartoznak, akiknek hasznára lehetnek a változtatások. – Tudtam, hogy fárad az észt, de én is elfáradtam, és hosszú kezeivel folyamatosan eltolt magától. Ha újra fel tudom hozni arra a szintre az erőmet, mint amikor Európa-bajnoki bronzérmet szereztem, még jobban mehet a birkózás. Összességében elégedett vagyok.”

A csapatversenyben a magyarok győztek, míg a vasárnapi, meghívásos kötöttfogású viadalt Ligeti Dániel nyerte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik