Minimum dobogó a cél

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.02.28. 23:11
Címkék

Aki megmaradt, az legalább egészséges.

Ezen az ironikus kijelentésünkön Struhács György kötöttfogású szakágvezető is csak nevetni tudott, de ettől még örömteli tény, hogy a hosszabb ideje hiányzó Módos Péter (55 kg) és Lőrincz Tamás (66), illetve a múlt hétvégén megsérült Bácsi Péter (74) után más már nem dőlt ki a szombat-vasárnapi Magyar Nagydíjra készülő magyar kötöttfogású válogatott tagjai közül.

A szombathelyi Arena Savariában sorra kerülő viadal az idén is része a Golden Grand Prix-sorozatnak, ami már önmagában előrevetíti, hogy remek mezőny gyűlhet össze, többek között 16 olimpiai, világ- és Európa-bajnok lép szőnyegre. Nem szabad azonban a magyar kiválóságokról sem megfeledkezni: a szurkolók láthatják az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánt (84), a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Deák Bárdos Mihályt (120), a vb-bronzérmes Virág Lajost (96) vagy éppen az Eb-bronzérmes Kiss Balázst (96).

„A múlt heti csapatvilágkupán elég biztatóan birkóztam, remélem, Szombathelyen is hasonlóan teljesítek – kezdte az FTC versenyzője, Fodor, akitől talán a legtöbben várják a nagy eredményt a Magyar Nagydíjon. – Nem érzem, hogy nagyobbak lennének az elvárások, inkább én tűztem ki magam elé nagy célt: minimum a dobogón szeretnék végezni.”

A Magyar Nagydíjon már a kötöttfogás új szabályai lesznek érvényben, ezek legfontosabb eleme, hogy ezentúl menetenként egy helyett másfél percet birkóznak állásból. Alapesetben minden menetben az próbálkozhat dobással, emeléssel vagy pörgetéssel, aki több pontot szerzett a megelőző kilencven másodperc alatt. Ám ha az első menet első másfél perce döntetlenre végződik, a piros mezes versenyző a kedvezményezett (a kék mezes megy le térdelésbe), míg ha a második meneten belül állnak egyenlően a birkózók másfél perc után, az kezdhet jobb pozícióból, akinek az első két percben térdepelnie kellett. A harmadik menetben döntetlennél az a kedvezményezett, aki a meccs korábbi részében több akciópontot szerzett, az eddig alkalmazott golyóhúzogatás csak akkor következik, ha e téren is egyenlően állnak a felek.

„Tetszenek az új szabályok – mondta Fodor Zoltán. – Négy meccsből hármat nyertem, egyelőre pozitívak az élményeim. Egyébként is jó az új rendszer, de ha mind a négyszer kikaptam volna, lehet, nem tetszene ennyire.”

Az Arena Savariában (a belépők 300 forintba kerülnek; szombaton a 60, a 74, a 84 és a 120 kilósok, vasárnap az 55, a 66, illetve a 96 kilósok lépnek szőnyegre) a felnőttválogatott tagjai mellett több tehetséges junior is bizonyíthat Szombathelyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik