Az üvöltés a legjobb recept

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.02.25. 00:33
Címkék
Szögletspecialisták. Az Újpest az idényben immár hét, sarokrúgás után szerzett gólnál tart, a vasárnapi, Nyíregyháza elleni 3–1-es sikere során is kétszer ilyen helyzetből volt eredményes. Utánajártunk, mi a titka a lila-fehérek gólerős szögleteinek, illetve azt próbáltuk kideríteni: van-e ellenszere az újpesti sarokrúgásoknak?

Az Újpest ellen mérkőző csapatok védői jobb, ha észben tartják: a lila-fehérek akciói során saját csapatuk ellen vétenek, ha szögletre tisztáznak. A nyíregyházi bajnokin két gólt is Kabát Péter sajátos szögletrúgása után szerző fővárosi együttes sarokrúgásaira a vasárnapi találatokkal együtt immár hétszer nem volt ellenszerük a riválisoknak.

De mi a titkuk az újpesti szögleteknek?

Kabát Péter elárulta, rengeteget gyakorolják a szituációkat, több variációt is betanultak, így nem véletlen, hogy eredményesek. Ám amikor Szentes Lázár vezetőedzőt kérdeztük, miért és milyen példát követve dolgozta ki az eddig védhetetlennek bizonyuló játékhelyzetet, a szakvezető azt hangsúlyozta: hiába dolgozna ki egyfajta taktikát, ha a játékosok nem lennének képesek megvalósítani az általa felvázoltakat.

„Szerencsére nálunk nem egy olyan labdarúgó szerepel, aki rúgótechnikájának, technikai képzettségének köszönhetően képes megoldani az egyes szituációkat – mondta Szentes Lázár. – Az edző kitalálhat bármit, ha a futballistái nem tudják teljesíteni a feladatokat. Újpesten a szögletvariáció is része a taktikánknak, de nem kizárólag a sarokrúgásokkal foglalkozunk az edzéseken.”

Azért látni, hogy minden 16-oson belüli felállás tudatos. Nyíregyházán Rajczi Péter gólja előtt Pollák Zoltán és Tisza Tibor kéz a kézben úgy helyezkedett a rövid saroknál a kapufa közelében, hogy megakadályozza Illyés Dániel kapust és a Spartacus védőit a szabad mozgásban, s így a gát mögött álló társ zavartalanul ugorhatott fel fejelni. Más kérdés, hogy egy élvonalbeli kapus nem kaphat beívelés után az ötösről gólt – ráadásul kétszer egymás után…

Megkerestük a lila-fehérek következő ellenfele, a ragyogóan menetelő Vasas együttesének kapusát, Németh Gábort, látta-e, készül-e, illetve aggódik-e az újpesti szögletek miatt.

„Már a hétfői edzésen téma volt szombati riválisunk erőssége – árulta el Németh Gábor. – Mészöly Géza elmondta, a héten külön felkészülünk az újpesti szögletekből, ám én már a vasárnapi meccs alatt is levontam a tanulságokat. Az Újpest a rövid sarokra állít játékosokat, akik megzavarják az ellenfelet, ezáltal leszűkítik a védők és a kapus mozgásterét. Tudom, mindenki kapusbakiról beszél, én viszont inkább azt írnám a nyíregyházi kapus számlájára, hogy nem utasította a védőket, biztosítsák jobban. Ám ez a hátvédek hibája is, hiszen megengedhetetlen, hogy a kapu torkában több rivális futballista álljon, mint hazai. Illyés Dani talán akkor döntött rosszul, amikor ahelyett, hogy kiütötte volna a lágyan beérkező labdát, megpróbálta megfogni. Egy biztos, ha a lila-fehérek szögletet rúgnak ellenünk, tudjuk majd, hogyan hatástalanítsuk a próbálkozást. A hangomnak és a határozottságomnak főszerep juthat.”

A statisztikai adatokból kiderül, az még nem garantál sikert a lila-fehérek riválisának, ha kivédi a szögletekből adódó helyzeteket. Az Újpest láthatóan univerzális csapat, hiszen harminc góljának felét akcióból, hetet-hetet pedig szöglet- és szabadrúgás utáni szituációból szerezte.

Az összekötő kapocs pedig a sarokrúgásokat elvégző Kabát Péter: a támadó kilenc-kilenc gólnál és gólpassznál tart.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik