A kölcsön is lehet remek befektetés

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.02.04. 11:09
Címkék
Újabb játékosokat adott kölcsön az Újpest Angliába, így már a klub nyolc futballistája szerepel hosszabb-rövidebb ideig külföldön. A lila-fehéreknél azt mondják, befektetés, hogy ideiglenesen engedik el a labdarúgókat, hiszen a nyáron végleges szerződéseket is kaphatnak jelenlegi klubjuknál.

Pillanatnyilag nyolc újpesti játékos futballozik külföldön kölcsönjátékosként: Vaskó Tamás az olasz Avellino, Vermes Krisztián a holland Sparta Rotterdam, Nagy Dániel pedig a német Hamburg labdarúgója lett a nyáron. A téli szünetben Sándor György a bolgár Liteksz Lovecshez, Üveges Krisztián az olasz Parmához szerződött, s immár Angliában szerepel Simon Krisztián (Wolverhampton), Kurucz Péter (West Ham), valamint Lipták Zoltán (Southampton).

„Tudomásul kell venni, hogy a külföldi klubok nem kockáztatnak – mondta Sallói István, az Újpest sportigazgatója. – Nyilván csak olyan játékost szerződtetnek, aki kiemelkedik a magyar bajnokságból, azt azonban nem tudják, hogy ez mire lesz elég náluk. Ráadásul a gazdasági válság miatt minden egyesület megnézi, kiért mennyit fizet. Ezért alakult ki a rendszer, hogy kölcsönveszik a játékost, és éles körülmények között győződhetnek meg a tudásáról. Ez a gyakorlat nekünk sem rossz, hiszen minden futballistánkért fizetnek, s a szerződésük szerint a kölcsönadás végén meg is vehetik – vagyis a nyáron igen szép bevételre tehetünk szert, ha játékosaink végleg jelenlegi klubjuknál maradhatnak.”

A sportigazgató konkrét összeget nem akart elárulni, de sejtetni engedte, hogy harminc-hatvanmillió forintot fizetnek a játékost „kikölcsönző” külföldi egyletek (ez persze csak azokra igaz, akik egy évet töltenek légiósként valahol, egy szezonért kevesebbet kap az Újpest).

„Úgy tűnik, sikeres volt korábbi angliai túránk, ennek köszönhetően három futballistánk kapott lehetőséget szigetországi klubnál – folytatta Sallói István. – Egyik célunk ez volt, mert fontos szerepet tölt be költségvetésünkben a játékoseladásból befolyó összeg. Nem esem kétségbe, hogy nem végleg vették meg a futballistáinkat, mert abban reménykedem, hogy sikerül bizonyítaniuk, és akkor jelentős bevételhez juthatunk a nyáron. Ha esetleg mégsem vennék meg őket, akkor is sokat fejlődnek, és a következő bajnokságban hasznunkra lehetnek.”

Az viszont tény, hogy az Újpest fogyóban van. Az őszi alapcsapatból Lipták Zoltán és Sándor György is távozott. Utóbbi pótlására kiválóan alkalmas lehet a brazil Jucemar, ám a védelemben a várható kezdők – Ivan Dudics, Josip Cutuk, Korcsmár Zsolt, Mirszad Mijadinoszki – mögött csak fiatalok szerepelnek a keretben.

„Az eddig tesztelt montenegrói védő, Ivan Csarapics nem lesz a játékosunk – mondta még a sportigazgató. – Tisztában vagyok azzal, hogy ha valaki kidől a védelemből, a jelenlegi állás szerint csak rutintalan fiatallal tudjuk pótolni. Ezért kapcsolatban állunk azokkal az angol klubokkal, amelyekkel korábban már egyeztettünk az esetleges együttműködésről. A partnerek tudják, milyen posztra keresünk játékost. Persze meg kell egyezni a klubbal és a kiszemelttel is, ám reményeim szerint csütörtökre kiderül, hogy érkezhet-e Angliából erősítés.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik