Kaszás Pál irányít

B. NAGY ZOLTÁNB. NAGY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2009.01.13. 00:53
Címkék
A magyar női labdarúgás történetében először fordult elő, hogy a sportágban dolgozó edző a férfi NB I-ben folytassa tevékenységét. A Ferencváros női NB I-es csapatának szakvezetője, Hevesi Tamás tavaly decembertől a Soproni Ligában szereplő REAC-ot irányítja, így a tavasszal már Kaszás Pál ül le a zöld-fehérek kispadjára.

Kaszás Pál neve nem ismeretlen futballberkekben: a Ferencvárosnál 1973-tól az Üllői úti létesítmény vezetője volt, míg 1980-tól utánpótlásedzőként tevékenykedett a zöld-fehéreknél. Szinte valamennyi korosztályt edzette, rengeteg tehetséget nevelt éveken keresztül, többek között Lisztes Krisztiánt, Sebők Vilmost, Korolovszky Gábort, Takács Ákost vagy éppen Tímár Krisztiánt – és persze még több játékos dolgozott együtt a 62 éves szakvezetővel. Kaszás Pál 2007-ben befejezte az edzősködést, az utolsó hét évben a 16–19 esztendős korosztállyal foglalkozott.

„Nem volt könnyű meghoznom a döntést, hiszen huszonhét évet töltöttem el a ferencvárosi utánpótlásban, amely időszak alatt nyolc bajnoki címet szereztem – mondta Kaszás Pál. – Számomra azonban sohasem ez volt a dicsőség, hanem az, hogy minél több játékos kerüljön a felnőttcsapathoz. Az edzősködést azért fejeztem be, mert úgy éreztem, a minőségi sportban nem egészséges, hogy úgymond nagypapaként dolgozom a fiataloknál.”

Az élet, pontosabban Hevesi Tamás távozása azonban megváltoztatta a szakember elhatározását. Már tavaly ősszel szóba került, hogy besegít a Ferencváros női csapatánál, konkrét lépésre azonban a közelmúltban szánta el magát. Kaszás Pál az ősszel többször is megtekintette a lányok edzését, illetve hazai bajnoki mérkőzését, így nagyrészt mindent tud a csapatról.

„Nem lepett meg, hogy Hevesi Tamást felkérték a REAC edzőjének, hiszen kiváló munkát végzett a hölgyeknél, és biztosra veszem, hogy Rákospalotán sem vall majd kudarcot a tavasz folyamán. Ellenben váratlan volt a felkérés, hogy a jövőben én vezessem az FTC női csapatát, de nem gondolkodtam sokat, mert az ősszel láttam, nagyon odaadó a társaság, a játékosok hozzáállása megfelelő, nincs fegyelmezetlenség, amely számomra a legfontosabb. Női labdarúgókkal dolgozni új kihívás, de eddigi pozitív tapasztalataim miatt elvállaltam az edzői megbízatást, remélem, hogy sikerül teljesíteni a tervünket, és júniusban dobogós helyen zárjuk a bajnokságot.”

A tervek mindenképpen teljesíthetők, hiszen a Ferencváros a női NB I-ben jelenleg a harmadik helyen áll, két pontra a második MTK és 11-re a listavezető Szombathely mögött, míg a negyedik Nagykutas előtt hét pont az előnye. A zöld-fehérek január 20án kezdik meg a felkészülést a március 7-én kezdődő tavaszra, Kaszás Pál segítője a korábbi női szövetségi edző, illetve a Pénzügyőr NB III-as együttesénél dolgozó Eipel Ferenc lesz. Rákospalotai szerepvállalása ellenére az egykori edző, Hevesi Tamás nem szakad el teljesen az Üllői úti hölgyektől, hiszen a felnőttek mellett az U17-es, az U15-ös és az U13-as csapatnál szakágvezetőként felügyeli a jövőben a munkát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik