Csak kifogás a válság

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.01.03. 00:23
Címkék
Sok minden változott egy év alatt Fehérváron. Tavaly ilyenkor a létéért küzdött a klub, ám ebben az idénybe minden a legnagyobb rendben van. A csapat középpályása, Farkas Balázs abban bízik, hogy az eredmények még jobbak lesznek, és a szerinte túlmisztifikált gazdasági válság is elkerüli a klubot.

Egy évvel ezelőtt épphogy megmenekült a csőd szélére sodródott FC Fehérvár. A piros-kékeknek tavaly ilyenkor nem volt licencük, vagyis veszélybe került NB I-es tagságuk, és a hírek szerint egymilliárd forintos adósságot halmoztak fel. Aztán amikor Garancsi István és cége megvette a kft.-t, egy csapásra minden rendbe jött – azaz majdnem minden. A csapat folytathatta a bajnoki szereplést, az adósság rendezése is megkezdődött, csak az eredmények nem javultak jelentősen. Ugyan a tavasszal jól szerepelt a Fehérvár, és a kilencedikről az ötödik helyre zárkózott fel úgy, hogy 14-gyel több pontot szerzett, mint a bajnokság első felében, ám az ősz hasonlóra sikerült, mint az előző: ezúttal is csak kilencedik az együttes.

Milyen mérleget tudna készíteni a mögöttünk hagyott évről?

Ha a naptárt nézem, egyértelműen pozitívat – mondta Farkas Balázs, a csapat középpályása. – A klub megmenekült a megszűnéstől, a tavasszal jók voltunk, s nagyon bíztunk abban, hogy az ősszel sem lehet ránk panasz, de sajnos be kell látnunk, a mögöttünk hagyott fél szezon nem sikerült jól. Eszerint a jó kettő egyre győzött a rossz felett, és úgy gondolom, a tavasszal megint jók lehetünk. Történhetnek még érdekességek a bajnokságban.

Mire gondol?

Mást sem hallunk, csak azt, hogy súlyos gazdasági válság van, és ki tudja, mi lesz a vége. Ez tény, ugyanakkor azt gondolom, akad olyan klub, ahol ezt kicsit túlreagálják, ezzel takarózva hoznak meg döntéseket.

Pedig a pénzügyi helyzet tényleg nem rózsás. Igaz, ön könnyen beszél, hiszen Fehérváron minden rendben működik.

Remélem is, hogy elkerül minket a gazdasági hanyatlás, bár ezt nem lesz könnyű megúszni. Ugyanakkor továbbra is állítom, sok helyen a válság csak hivatkozási alap arra, hogy csökkentsék a költségeket, vagy éppen játékosokat küldjenek el. Nem tudom, hogy a tulajdonosunknak milyen vállalkozásai vannak. Ha őt is elérné a baj, remélem, nem lesz akkora, hogy a klubra is rossz hatása lenne.

Ha már szóba hozta a Fehérvár megmentőjét, Garancsi Istvánt: találkoztak már meccsen?

Tudom, az a hír járta róla, hogy nem volt gyakori vendég a stadionokban, de amennyire tudom, az ősszel minden meccsünket a helyszínen látta. Nem nagyon találkoztam vele, talán ha kétszer futottunk öszsze az egész szezon alatt, de én azt vallom, hogy nem is kell a tulajdonosnak és a játékosnak állandóan beszélgetnie. Mezey György sportigazgatóval és Berzi Sándor ügyvezetővel mindent meg tudunk oldani.

Az új vezérkar mesebeli állapotokat teremtett a klubnál?

Már az sem kis dolog, hogy nem szűntünk meg. Gazdaságilag teljesen rendben vagyunk, stabil a helyzet, de a játékoskeret nem biztos, hogy erősödött. Vannak még hiányposztok a csapatban, s ameddig ezekre nem szerzünk megfelelő embereket, addig nem lehetnek vérmesebb reményeink.

Melyek a nem vérmes remények?

Azt továbbra is reálisnak érzem, hogy a Fehérvár az első négybe kerüljön. A mezőny elején persze leginkább csak akkor lehetünk, ha valamelyik élcsapat nagyon meggyengül. Nekünk azonban azzal kell foglalkoznunk, hogy legalább hét ponttal többet szerezzünk, mint az ősszel, és akkor már nagy baj nem is lehet, szerintem azzal a négybe jutnánk.

Kétezer-tizenegyig szól a szerződése Székesfehérváron. Marad is addig?

Az sem lenne baj. Mondhatnám, hogy most is vannak jó lehetőségeim, mert tényleg érdekődtek néhányan, de előfordult már ilyen, és abból sem lett semmi. Volt, amikor a klubok nem tudtak megegyezni, és megtörtént, hogy velem nem tudott megállapodni az érdeklődő. Csak nagyon indokolt esetben váltok, nem vagyok vándormadár. Azt hiszem, hogy a Fehérvárnak még nagy céljai lesznek a közeljövőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik