Angliában a fulladás ellen

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.12.17. 09:06
Címkék
Az angol második ligában feljutó helyen álló Wolverhampton stratégiai partnere lehet az Újpestnek. A lila-fehérek vezetői egy hétig vendégeskedtek a klubnál, és formálódik a mindkét fél számára kedvező kapcsolat.

Hamarosan angol labdarúgói lehetnek az Újpestnek. A lila-fehérek vezetői a múlt héten a szigetországban jártak, a második ligában élen álló Wolverhampton vendégei voltak. Sallói István sportigazgató, Joe Böröcz ügyvezető és Szentes Lázár vezetőedző mellett négy fiatal labdarúgó is tagja volt az utazó keretnek. Ez pedig azt sejteti, hogy nemcsak angol futballisták jöhetnek a Megyeri útra, hanem az újpesti tehetségek is kipróbálhatják magukat a Wolvesban.

„Hosszú előkészítő munka fontos állomása volt az angliai tárgyalássorozat – mondta Sallói István. – Be kellett látnunk, hogy

ha nem lépünk, megfulladunk. Magyarországi viszonyok között kihasználtunk minden lehetőséget. Nem nagyon lehet már több szponzorunk, nem valószínű, hogy emelkedik a nézőszám, s a tévés bevételek is korlátozottak. Világosan mutatja a kolozsvári CFR és a ciprusi Anorthoszisz példája, hogy csak sok pénzzel lehet nemzetközi sikert elérni. Nyitni akarunk, és szerencsés körülmények között találkoztunk össze a Wolverhamptonnal, amelynek vezetői szintén lépni szeretnének. Őket elsősorban az utánpótlásunk érdekli, stratégiai partnerek lehetünk.”

Vagyis a lila-fehérek fiataljai nagy lehetőség kapujában állnak, hiszen lehetőséget kaphatnak az angliai szerződésre.

„Négy fiatal játékosunk kipróbálhatta magát a Wolverhampton utánpótlásában – folytattaSallói István. – Egyikük meg is jegyezte, hogy körülötte mindenki futott, így aztán ő is kénytelen volt... Felhozó közeg az angol, s ezt mi is ki akarjuk használni. Természetesen volt alkalmunk betekinteni a klub működésébe is. Külön osztályok foglalkoznak a szponzorokkal, az értékesítéssel és a jegyeladással is. A Wolvesnak tizenkilencezer bérletese van, vagyis a hazai meccseken csak négyezer jegyet kell eladniuk. Fölöttébb megbecsülik a belépőt vásároló drukkereket. Mindenkit regisztrálnak, aztán üzeneket küldenek nekik a meccsek előtt.”

Vagyis az Újpest nemcsak a keret kialakításában működne együtt a szigetországi klubbal, hanem a gazdasági tapasztalatokat is hasznosítaná. Persze a lényeg mindkét fél részére az lenne, hogy a csapatok legyenek eredményesek, ehhez pedig jó játékosokra van szükség.

„Megfigyelési együttműködést is köthetünk majd az angolokkal – mondta a sportigazgató. – A Wolverhamptonnak többtízezer játékos nevét és adatait tartalmazó adatbázisa van, és ha minden jól alakul, ehhez mi is hozzáférhetünk. Csak egy érdekesség a listával kapcsolatban: például Korcsmár Zsoltról már mindent tudnak Angliában. Elképesztő hálózatot építettek ki a szigetországi klubok. A múlt télen például edzőmeccset játszottunk Olaszországban a Livornóval, négyen voltak a nézőtéren, hármójukat ismertem, a negyedik a West Ham megfigyelője volt.”

Az együttműködés első lépcsője egy angliai Wolverhampton–Újpest meccs lesz, de könynyen lehet, hogy a lila-fehérekkel tart majd néhány új játékos is.

„Abban megegyeztünk, hogy január huszadikán pályára lépünk Angliában – mondta SallóiIstván. – Arról is egyeztettünk, hogy adott esetben szükségünk lehet egy belső védőre, Sándor György távozása és Mario Bozsics esetleges eladása után egy védekező középpályásra és egy balszélsőre. A Wolverhampton vezetői nem zárkóztak el ettől sem, így könnyen lehet, hogy már a télen kapunk kölcsön játékosokat. Olyan labdarúgókról van szó, akiket mindenképpen játékban akar tartani a Wolves, s nálunk több lehetőséget kaphatnának. Ezért az angol klub ingyen adná őket, és a fizetésüket is átutalná.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik