Néha elszakad a cérna

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.12.09. 23:25
Címkék
A Domino-Honvéd háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitányára, Molnár Tamásra fegyelmi eljárás vár, miután a november 29-i Vasas–Honvéd póló-kupaelődöntő után kritizálta a játékvezetőket.

A vízilabda Magyar Kupa egri négyes döntőjében, a Vasas–Honvéd elődöntő 23. percében szövegelésért állították ki Molnár Tamást. Ekkor 6–3-ra vezetett a Vasas, a Domino végül hosszabbításra mentette a találkozót, a ráadást azonban a piros-kékek nyerték meg. A találkozó után a vlv.hu-n a Honvéd háromszoros olimpiai bajnok centere éles kritikával illette a játékvezetőket (Juhász György és Kun György volt a két bíró), az ott olvasható mondataiért pedig a fegyelmi bizottság a szokásos mértékben, negyvenezer forintra büntette meg őt.

„Nem emlékszem, pontosan mit nyilatkoztam, biztosan elmondtam a véleményemet, ám nem hiszem, hogy személy szerint bárkinek a tevékenységét kritizáltam volna – mondta Molnár Tamás. – Elfogadhatatlan, hogy ilyen sikeres vízilabdához nem megfelelő szintű bíráskodás párosul. A szövetség dolga, hogy mit csinál, remélem, az én ügyem a legnagyobb probléma…”

A szövetség honlapjáról azt is megtudhattuk, hogy Juhász Györgyöt december 31-ig tiltották el a felnőtt férfi- és női mérkőzések vezetéséről, igaz, a center megjegyezte, ez tulajdonképpen egymeccses eltiltást jelent…

„Elhiszem, hogy a játékvezetők a legjobb tudásuk szerint próbálnak fújni, mindent megtesznek, de az igyekezet nem mindig elégséges. Konrád Ferenc volt az utolsó olyan bíró, aki látott rangos vízilabdameccset belülről. Ebben a sportágban az események nagy része a víz alatt történik, a bírók nem mindig tudhatják, mi kontra, és mi nem. A magyar póló megnyert mindent, az elég magas szint, ám a játékvezetői kar színvonala nem ezen a nívón van. A bíróknak elengedhetetlen lenne a játékosmúlt.”

Molnár arról is beszélt, hogy számukra a négy közé jutásért nem járt prémium, a fináléba kerülésért viszont csapatszinten milliós összegű extra juttatás volt feldobva. A fórumokon rengeteg támadás érte azért a Honvéd csapatkapitányát, hogy amikor a Domino sorra nyerte a bajnoki címeket, nem foglalkozott a bírókkal. Szerinte a bírói kar akkoriban sem volt jó, és mindent elmond, hogy nem egy olyan mérkőzés van, amikor mindkét csapat elégedetlen a bíráskodással.

„Amikor a Honvéd a bajnokságokat nyerte, a csapat egy szinttel feljebb volt. A híres játékvezetősztrájk idején idehozták a török Erhan Tulgát, akkor három nullára megvertük a Vasast, volt, hogy tíz góllal nyertünk meg egy meccset. A következő évben magyar bírók mellett három kettőre nyertük meg a döntőt; biztos sokat fejlődött akkor a Vasas, de nem gondolom, hogy tízgólnyit” – jegyezte meg Molnár

Tamás, aki azzal is tisztában van, hogy a mérkőzés közbeni véleménynyilvánításra a zéró toleranciának kell vonatkoznia, és a csapatkapitány is csak a szabályok adta keretek között jelezheti a mondanivalóját. De amikor az embert folyamatosan vélt vagy valós sérelmek érik, a fülén veszi a levegőt, akkor azért elszakadhat a cérna. A Domino csapatkapitányának a szezon során eddig három cserés kiállítása volt, s kérdés, a gárda kulcsembere csapatkapitányként és háromszoros olimpiai bajnokként miként nyilváníthat véleményt úgy, hogy azzal a társait se hozza nehéz helyzetbe.

„Nem készülök külön arra, hogy ne foglalkozzak a bírókkal, azonban nem szeretném, hogy egyik vagy másik csapat sorsa a játékvezetők tevékenységén múljon. Nem tartom magam ilyen szempontból problémás játékosnak, és nem is akarok ezzel bővebben foglalkozni. Remélem, még aktív pályafutáson során közeledik a vízilabda és a játékvezetés színvonala, s nem úgy, hogy a pólóé csökken, amely szerintem különben sem fog” – zárta szavait Molnár Tamás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik