Nem lesz nagy üzlet, ha rossz a produkció

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.11.23. 23:40
Címkék
Az Újpestből több játékos szerződött külföldre az elmúlt években. A lila-fehérek legjobbjai iránt most is érdeklődik néhány klub, de Rajczi Péter szerint a jó bajnoki szereplés ugyanolyan motivációt jelent, mint a kiemelkedő határon túli szerződés.

Az Újpest méretes pofont kapott a Ligakupában szombaton.

A Kaposvár úgy győzött a Megyeri úton 4–2-re, hogy az első félidőben már három góllal vezetett. Pedig a lila-fehéreknek lett volna miért küzdeniük, a lelátón ült több menedzser, akik nem titkolták, hogy újpesti futballistákat figyelnek. Nem is lehet csodálkozni az érdeklődésen, hiszen a csapat jól szerepelt az ősszel, a második helyen áll a bajnokságban, és tizenhárom forduló óta veretlen – Kaposvár elleni Ligakupa-produkció azonban a lehető legrosszabb ajánlólevél lehetett.

„Gyalázatos volt az első félidő – mondta önkritikusan Rajczi Péter, aki gólt szerzett a mérkőzés hajrájában, s akinek a jelenkori újpesti keretből nagy esélye lehet külföldre szerződni. – Valóban úgy nézett ki a csapat, mint amelyik nem is nagyon akar futballozni. Vannak bajaink, hiszen néhányan sérülés miatt kihagyták ezt a meccset, de azok, akik a pályán voltak, küzdhettek volna jobban. Hogy mi volt a baj? Leeresztettünk, és nem tudtunk megfelelő koncentrációval futballozni. Pedig most valóban egymásért kellett volna harcolnunk, hiszen Sándor Györgyöt és Mario Bozsicsot menedzserek lesték a lelátóról, de nem tudtunk nekik segíteni. Negyvenöt perc alatt senkitől sem kaphatunk négy gólt hazai pályán. A második félidőben a cserék után már jobbak voltunk, de ezúttal ez kevésnek bizonyult.”

Az Újpest azon klubok közé tartozik, amelyek sok játékost adnak el külföldre. Csak az utóbbi évek transzferjeit nézve: Vaskó Tamást előbb az angol Bristolhoz, majd az olasz Avellinóhoz, Rajczi Pétert a szigetországi Burnleyhez, majd az olasz Pisához, Vermes Krisztiánt a holland Sparta Rotterdamhoz, Sándor Györgyöt az angol Plymouthhoz, Vanczák Vilmost előbb a belga Sint-Truidenhez, majd a svájci Sionhoz sikerült továbbadni. Úgy tűnhet tehát, hogy Újpestről indulva nem túl nehéz légióssá válni.

„Nem csoda, hogy ilyen sokan tudnak elmenni tőlünk külföldre, hiszen mi a figyelem középpontjában vagyunk, még akkor is, ha nem szerepelünk jól – mondta Rajczi Péter. – Az ősszel ráadásul jobban is futballoztunk a bajnokikon. Az is fontos, hogy ha eljön egy menedzser Újpestre, jó körülményeket lásson, európai kiszolgálásban részesüljön, ráadásul a klub nevét még mindig jól ismerik a határokon kívül is. A gond inkább a produkcióval van: ha a menedzserek élveznék is a csapat játékát, akkor nyilván visszatérnek hozzánk. A szombati Ligakupa-meccs nem volt nézőcsalogató…”

Érdekes, hogy Rajczi Péter véleménye szerint a jó hazai bajnoki szereplés olykor még nagyobb motivációt is jelenthet, mint egy zsíros külföldi szerződés. Legalábbis neki mindenképpen.

„Nekem most valóban az a legfontosabb, hogy az Újpest jól szerepeljen – magyarázta a csatár. – A nyáron volt egy sérülésem, amelyből még mindig nem épültem fel tökéletesen. Most csak arra figyelek, hogy a téli felkészülés sikerüljön, és jó erőállapotban játszhassak a tavasszal. Mert az azért törvényszerű, ha jól megy a játék, ha sokszor nyer a csapat, akkor akár több ajánlat közül is lehet választani. Azonban őszintén mondom, engem az Újpest sikere jobban érdekel, mint az újabb légióskodás.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik