Télen nyílik a kínzókamra

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.11.19. 01:15
Címkék
Csapata, a Ferencváros túl van az őszi idény tizenöt bajnoki meccsén, s fél szezont követően az első helyről várja a tavaszt. Csakhogy folytatás jó három hónap múlva, amely egy Angliából érkező szakembernek elfogadhatatlan. Bobby Davisont, az NB II Keleti csoportját vezető FTC edzőjét – aki legutóbbi, a fizetések csúszásáról beszámoló nyilatkozatával új szemléletet hozott a magyar futballba – arra kértük, értékelje a zöld-fehérek eddigi teljesítményét, ismertesse téli erősítési szándékait, és mondja el a véleményét a magyarországi futballélet hosszú téli szünetéről.

Gondolom, az ön számá ra új ez a helyzet: alig hogy belemelegedett a munkába, már vége is a szezonnak...Gondolom, az ön számá ra új ez a helyzet: alig hogy belemelegedett a munkába, már vége is a szezonnak...

Mielőtt kifejteném, mit gondolok erről, hadd szögezzem le: nem fejeződött még be az idény – kezdte Bobby Davison. – Nem győzöm hangsúlyozni az öltözőben, hogy senki se merészeljen visszavenni a tempóból, ugyanolyan intenzitást követelek novemberben is, mint az évad közepén! Nehogy már valamelyik játékos arra panaszkodjon nekem tizenöt meccset követően, hogy ráfér a pihenő. Most abba nem is megyek bele, hogy Angliában javában tart a nagyüzem, sőt a téli időszak még sűrűbb, mint az idény további része, nekünk pedig mindössze három Ligakupa-meccsünk van hátra...

Mi a hátránya annak, hogy három hónapos szünet következik?

Az, hogy Magyarországon kétszer kell felkészülni az évadra, olyan, mintha két külön bajnokság szerepelne a programban. Az angol csapatok nyáron végigcsinálnak egy gyilkos alapozást, ahol a játékosok megkapják a hosszú idényhez szükséges állóképességet, olyan erőállapotba kerülnek, hogy a meccsekkel, a hétközi edzésekkel fenntartják a megszerzett szintet. Nyáron sokan furcsállták az edzésmunkánkat, többen Üllői úti kiképzőtáborról beszéltek, holott mi a Sheffield Unitedhez hasonló programot dolgoztunk ki. Csak amíg Kevin Blackwell együttesére a télen nem várnak ilyen intenzív hetek, addig ígérhetem, a Fradi labdarúgói a tavaszt megelőzően újabb kínzás előtt állnak. Az egyetlen pozitívum a magyar módiban, hogy a külföldi játékosokat így könynyebb a Fradihoz csábítani: mondjuk egy sheffieldi labdarúgónak azt mondom, hogy ha az FTC-be igazol, bónuszként kap egy hónapos szabadságot. James Ashmore-nak is vonzó volt, hogy az idén, profi karrierje során először a családjával karácsonyozhat.

Immár azzal is érvelhet, hogy a listavezető, a feljutásra leginkább esélyes csapathoz szerződhet a kiszemelt.

Fél szezonon vagyunk túl, és elsők vagyunk – nagyjából ennyivel kellene elintéznünk, hogy vezetjük a tabellát. A Vecsés elleni győzelmünk után fel is háborodtam, hogy a csapat összeállt a fotósok előtt, és úgy fényképezkedett, mintha már bajnok lenne. Megengedhetetlen, hogy megelégedjenek a teljesítményükkel a futballisták. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos a profizmus, amíg minden labdarúgómtól viszontlátom ezt, addig teljes mellszélességgel kiállok értük – ez történt annál az ominózus fizetésproblémánál is.

Házon belül nem okozott gondot az őszintesége?

Nézze, nekem az az edzői filozófiám, hogy amíg van csapatom, addig bármit megteszek érte, megpróbálom élvezni a szakvezetői szerepkör minden pillanatát, hiszen úgyis eljön az idő, amikor elvesztem az állásomat. Hogy ez azért történik, mert az edző szókimondó, vagy mert rosszak az eredményei, részletkérdés.

Mit tehet, hogy a tavaszszal ne bírálhassák az eredmények miatt?

Gondolom, az érdekli, milyen erősítések várhatók.

Így van, mert a nevek már röpködnek: Horváth Levente, Czvitkovics Péter, Djordje Kamber, Roguy Meyé érkezéséről hallani.

Na, ők nem jönnek. Nem tudom, ki és hogyan veszi a bátorságot, hogy nevekkel dobálózzon. Ha kimegyek egy élvonalbeli meccsre, másnap egyből visszahallom, hogy azért volt ott a Davison, mert ezt vagy azt a játékost nézi. Elmondom én magának, hol keresgetek: a számítógépen. A Sheffield Unitednek van egy adatbázisa, ahol a klubnak dolgozó körülbelül huszonöt megfigyelő folyamatosan tölt fel játékosokról információkat.

Ezt részletezné?

Kevin Blackwellnek és nekem van hozzáférésünk ehhez a programhoz, amely minden szemszögből bemutatja az ügynökök által javasolt labdarúgót. Például ha engem Cristiano Ronaldo érdekel, akkor olyan információkat kapok róla, ami annak ellenére nem ismert, hogy manapság a csapból is a portugál folyik. A beszámolóból mondjuk kiderül, hogy a játékos hogyan viselkedik, ha viharban játszik a Manchester, vagy mit tesz, ha külön őrzőt kap. Persze engem az ismeretlenebb labdarúgók érdekelnek, akikről szintén rengeteget meg lehet tudni. Én elsősorban azt figyelem, kik azok, akik rossz minőségű talajon, ellenséges légkörben, fanatikus szurkolók előtt képesek kimagaslóan teljesíteni. Nekem olyan labdarúgó kell, akit nem bénít meg a lelkes Fradi-tábor.

Pénz lesz a szerződtetésekre?

Erre hadd válaszoljak egy nyári történettel: kértem Terry Robinsont, hogy igazolja Ferenczi Istvánt, mire ő azt mondta, hogy lehetetlen, mert sokba kerül, és a Barnsleyval sem lehet megegyezni. Aztán tessék, mégis nálunk játszik, és minden rá fordított forintot megért. Remélem, a télen is lesz olyan, akit javasolok, s először visszautasítanak, a tavasszal viszont már minket erősít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik