Százharmincmillió forintos kérdőjel

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.11.11. 23:25
Címkék
Úgy tudjuk, az MLSZ-nek 260 millió forintot kell fizetnie a svájci székhelyű Kentarónak. Korábban a cég birtokolta a magyar válogatott mérkőzéseinek közvetítési jogait, ám a szövetség tavaly felmondta a megállapodást. Ezt követően fordult a Kentaro a svájci bírósághoz.

Rendkívüli elnökségi ülést tartottak a Magyar Labdarúgószövetségben kedd délelőtt. A téma, immár sokadszor, a szövetség és a svájci Kentaro AG közötti per volt. Az MLSZ még 2007 első felében mondta fel a szerződést a céggel, amely addig a televíziós közvetítési jogokat birtokolta, a megállapodás megszűnése után pedig a svájci bírósághoz fordult jogorvoslatért. Az elsőfokú döntés után a szövetségben még kis győzelemről beszéltek, ám a cég fellebbezése után végül a Kentaro juthat pénzhez. Úgy tudjuk, az ítélet szerint a szövetségnek egymillió eurót (260 millió forintot) kell fizetnie a Kentarónak

– korábban a cég kétszázezer euróval többet adott kölcsön az MLSZ-nek, vagyis bizonyos értelmezések szerint a szövetség még jól is jár.

A keddi álláspont szerint ráadásul csak a felét kellene átutalni, mert a többit a SportFive nevű cég állja, amely a Kentaro kipöckölése után megkapta a televíziós jogokat. Amikor a német cég belépett a svájciak helyére, írásba adta, hogy ha ezzel kapcsolatban kártérítésre kötelezik az MLSZ-t, akkor a költségek ötven százalékát vállalja.

Vagyis csak 130 millió forintot kellene kifizetnie a szövetségnek – ezzel kapcsolatban kellett összehívni az elnökségi ülést.

Ebben csak az a furcsa, hogy a grémium hivatalos internetes oldalán 2007. július 5-én a következő információ jelent meg: „Az MLSZ elnöke szerint a költségvetés hiánya ráadásul megoldható lehet a SportFiveval egyeztetve. Megjegyezte: a cég szerződésben vállalta, ez ügyben mentesíti az MLSZ-t mindenféle kártól, amennyiben a bíróság végül nem a magyar szövetségnek adna igazat, azaz az MLSZ minden oldalról levédte magát.”

Persze van, aki azt állítja, hogy ez az egymillió euró nem kártérítés, hanem a korábbi 1.2 milliós kölcsön.

Akkor azonban áll a kérdés: miért nem az egészet kell viszszaadni?

Miért nem kell átutalni a fennmaradó kétszázezer eurót? Létezik olyan, hogy egy cég nem kéri vissza az összes pénzt, amelyet korábban kölcsönadott egy másiknak?

Senki sem akart nyilatkozni az ügyben, mert mindenki titoktartást fogadott, így legfeljebb találgathatunk. Úgy tudjuk, egészen addig a sötétben kellett tapogatózniuk az elnökségi tagoknak, amíg Kisteleki István elnök el nem mondta, hogy az MLSZ-nek fizetnie kell. A szövetség vezetőjének javaslata is volt arra, miként oldják meg a helyzetet, sőt állítólag betervezte ezt a kiadást a költségvetésbe, s a pénzt két részletben kell átutalnia. Kisteleki István közölte a hiányos testülettel (az elnökségi ülésen ugyanis nem jelent meg Nagy Ferenc, a ZTE elnöke, Szima Gábor, a DVSC vezetője, Jámbor János, a Vasas első embere és Helmeczy László alelnök sem), hogy a SportFive akár a teljes összeget is hajlandó kifizetni. Nyilván az esetben, ha a szövetség is engedményeket tesz a cégnek, amellyel korábban már megegyezett Kisteleki István abban, hogy 2012 és 2014 között is birtokolhatja a közvetítési jogokat.

Állítólag néhány elnökségi tag és Kisteleki István éles vitába keveredett. Többen nehezményezték, hogy ilyen lényeges kérdésben kell döntést hozniuk, amikor csak a megbeszélésen ismerhették meg a részleteket.

Persze aki ismeri az elnökség működését, kicsit sem csodálkozik azon, hogy a testület végül elfogadta az elnök javaslatát. Ennek legalább egy eredménye lehet: véget ér a Kentaro által indított per.

Ráadásul az MLSZ-ben nyilván úgy érzik, nyertek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik