Kilencen a nyolc között

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.10.28. 23:29
Címkék
Újabb fejezetet nyithatunk a honi futball komédiás könyvében: a Magyar Kupa negyeddöntőjének keddi sorsolásán ugyanis kiderült, hogy a legjobb nyolc mezőnye nem nyolc, hanem kilenc csapatból áll. Az MLSZ csütörtöki elnökségi üléséig (vagy akár tovább is…) várhatnak a siófokiak, hogy megtudják: a pályán továbbjutó DVSC-TEVA vagy az óvástól tartózkodó FC Fehérvár ellen kell-e játszaniuk az elődöntőbe jutásért.

Pusztán idegenben lőtt több góllal, ám a két mérkőzés alapján megérdemelten jutott a Magyar Kupa-sorozat legjobb nyolc együttese közé a DVSCTEVA (emlékezzünk rá: a Fehérvár ellen 1–2, majd 1–0 volt az eredmény a nyolcaddöntőben). S mivel kedd délelőtt a Magyar Labdarúgó-szövetség székházában kisorsolták a következő kör párosítását, a Loki hivatalos internetes oldala rögtön világgá kürtölte a hírt: az elődöntőbe jutásért a Siófok lesz a piros-fehérek ellenfele.

Egyvalami azonban elkerülte a debreceniek figyelmét.

Mégpedig az, hogy hivatalosan egyelőre így fest a párosítás: BFC Siófok–DVSC-TEVA/FC Fehérvár…

A bonyodalmak azzal kezdődtek, hogy a Fehérvár–Debrecen nyolcaddöntő első felvonásán a vendégeknél csereként pályára lépett Verpecz István. A fiatal kapus a sorozat első körében szerepelt a Loki tartalékegyüttesében, így a szabályok szerint erre már nem lett volna lehetősége az első csapatban. Csakhogy az MLSZ versenyigazgatója, Kovács István – a sportszerűség szellemében, ám az írott szabályokkal ellentétesen… – önhatalmúlag engedélyezte a játékos nevezését.

Végül a pályán a debreceniek harcolták ki a továbbjutást, de a szövetség elnöksége csak október 30-i, csütörtöki ülésén tárgyalja az immár három hete húzódó ügyet. A kialakult helyzetet jócskán megbonyolítja, hogy Gál László, a fehérváriak korábbi ügyvezetője – a piros-kékek kedd délután kiadott közleménye alapján – „»magánemberként« írt levelet a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, amelyben egy olyan szervezet képviselőjeként, amelynek nevében nem jogos eljárni, magát hamisan feltüntetve óvást nyújtott be […] Verpecz István jogosulatlan játéka miatt.”

Ámde…

„…a magunk részéről többször is jeleztük, hogy nem kívánjuk megóvni a mérkőzést!” – szögezte le az FC Fehérvár jelenlegi ügyvezető igazgatója, Berzi Sándor. Tovább olvasva az FC Fehérvár közleményét, kiderül, hogy „az MLSZ versenybizottsága a Gál László által benyújtott »óvást« október 20-án kelt határozatában elutasította, miután a benyújtott okirat nem felelt meg a szükséges formai kellékeknek (sic!).”

Így aztán végképp nem világos, hogyan lehet a Siófok ellenfele a DVSC-TEVA–FC Fehérvár páros továbbjutója, ahelyett, hogy csakis a pályán (de a zöldasztalnál ezek szerint még nem) sikeres Lokit jelölnék meg riválisként.

„Hogy a szövetség munkatársai miért így adták közre a párosítást, nem tudjuk pontosan – adott hangot értetlenkedésének Berzi Sándor. – A magunk részéről pusztán azt kértük, hogy ha lehetséges, a harmincadikai elnökségi ülésen derítsenek fényt arra, miképpen születhetett az első kupamérkőzés előtt olyan döntés, amely ellentétes a versenykiírással.”

Noha Elbert Gábor, az MLSZ főtitkára korábban úgy fogalmazott a vizsgálat kapcsán, „ha esetleg úgy alakulna, hogy újra kell játszani a meccset, lesz rá idő, hiszen az idén már nincs több kupaforduló…”, Berzi Sándor szerint erről szó sem lehet.

„A szabályok nem teszik lehetővé az első mérkőzés újbóli megrendezését, fogalmam sincs, kinek a fejéből pattant ki az ötlet – jelentette ki az ügyvezető. – Ha az elnökség a mi javunkra döntene, akkor csakis az lehetséges, hogy az érintett találkozót három nullás gólkülönbséggel nekünk ítélik.”

Vagyis akkor a Fehérvár jut tovább?

„Az elnökségi írásos anyagát még nem volt lehetőségem átnézni, de látatlanban sem hinném, hogy változhat a pályán elért eredmény – gondolkodott hangosan Nemes Ferenc, az MLSZ alelnöke. – A mérkőzéseket lejátszották, ennyi. Egyszerű dolgunk lenne, ha a fehérváriak óvtak volna, de tudtommal nem tették. Noha biztos vagyok benne, hogy Kovács István a sportszerűség szellemében járt el, nem volt joga egyedül dönteni, ezért felelősségre vonjuk. De azt mondom: a szabályozást is felül kell vizsgálnunk, s át kellene alakítanunk, hogy – elejét véve a további félreértéseknek – a kapusok esetében kivételt tehessünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik