Orosz sportolók trükkös eltiltása

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.10.23. 02:03
Címkék
Elképzelhető, hogy már jövőre versenyezhetnek azok a doppingoláson ért atlétanők, akiket kétéves eltiltással sújtott az orosz szövetség – a kiskapuk trükkös kihasználásának köszönhetően.

Hétfőn az Orosz Atlétikai Szö vetség eltiltotta azt a hét atlétanőt, akiknek doppingvétségét közvetlenül a pekingi játékok kezdete előtt hozták nyilvánosságra. A másodszor vétkező középtávfutó, Olga Jegorova büntetése életre szól; az 5000 méter egykori világbajnoka már viszsza is vonult. A másik hat versenyző eltiltása a szabályoknak megfelelően kétéves, ennek ellenére előfordulhat, hogy jövő nyáron már versenyezhetnek, és az augusztusi világbajnokságon részt vehetnek. De csak akkor, ha a nemzetközi szövetség – elfogadva az oroszok dátumokkal való játszadozását – ebbe belemegy.

Augusztus elején röpítették világgá a hírügynökségek, hogy az atléták különböző időpontokban leadott doppingmintái körül valami nem stimmel. A nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint többször tesztelték az atlétanőket, s az biztos, hogy a 2007 áprilisában és májusában versenyen kívül levett minták DNS-e nem egyezett az oszakai világbajnokság mintáiéval. „Cáfolhatatlan bizonyítékaink vannak arra, hogy a versenyzők manipulálták a doppingvizsgálatot, a mintáik DNS-e nem egyezett” – mondta Valentyin Balahnyicsev a Reutersnek. Az orosz szövetség elnöke, aki egyben az IAAF tanácsának is tagja (!), hozzátette: „Nem volt más választásunk, eltiltottuk őket.”

No de milyen cselesen!

A kétéves időszakot az első mintavételtől számítják, annak ellenére, hogy az atlétanők még az idén is versenyeztek. Az Európa-bajnok diszkoszvető, Darja Piscsalnyikova eltiltása tavaly április 10-étől, az 1500 méteren világranglista-vezető Jelena Szoboljeváé s a szintén középtávfutó Szvetlana Cserkaszováé április 26-tól, a középtávfutó Julija Fomenkóé április 27-től, a kalapácsvetésben világcsúcsot elérő Gulfija Hanafejeváé május 9-től él, míg a kétszeres világbajnok ezerötszázas Tatjana Tomasováé május 23tól kezdődik. Vagyis jövő nyárra mindannyian letöltenék a büntetésüket. Az eltiltás visszadátumozása arra is példa, hogyan lehet kijátszani a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új szabályát, amely szerint a 2008. augusztus 1-je után doppingvétségen ért sportolók nem vehetnek részt a következő olimpián.

Az eltiltásokkal párhuzamosan ismét át kell írni néhány világverseny eredménylistáját. Szoboljeva elveszti idei fedett pályás világbajnoki címét 1500 méteren, és a két világrekordot is, amelyet ebben az évben csarnokban felállított. A csúcs azonban így is az övé marad, a 3:58.28 percet 2006-ban futotta. A tavalyi oszakai világbajnokságon szerzett ezüstérmét szintén vissza kell adnia, akárcsak Fomenkónak, aki a fedett pályás világbajnokságon lett 1500 méteren második. A valenciai arany így az etióp Gelete Burkáé, az ezüst a bahreini Marjam Dzsamalé lesz. A bronzérmet a bolgár Daniela Jordanova kaphatja meg, aki a nyáron szintén lebukott, és már tölti kétéves eltiltását. Az oszakai harmadik hely szintén a bolgár futónőé lesz, míg az ezüst az ukrán Irina Liscsinszkának jut.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik