Süllyesztőben

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.10.16. 03:45
Címkék
Az egykor ünnepelt sztár, a 9.78 másodperccel 100 méteren világrekordot elérő Tim Montgomery tönkretette saját életét. Doppingolás miatt nemcsak a csúcslistákról törölték a nevét, de csekkhamisítás és kábítószer-kereskedelem miatt csaknem kilenc évet kell börtönben töltenie.

Öt évvel ezelőtt a világ leggyor sabb bébijének születéséről számoltak be a hírügynökségek. A kicsi ugyan még mozogni is alig tudott, de szülei teljesítményét ismerve hálás témának tűnt boncolgatni, hogy ha felnő, ifjabb Tim Montgomery mire lesz képes 100 méteren. Édesanyja ugyanis az akkor még ötszörös olimpiai érmes Marion Jones, édesapja a szám világrekordere, Tim Montgomery volt. Az amerikai álompár ünnepelt vendége volt a nemzetközi versenyeknek, ám mire a kicsi eszmélni kezdett, ebből semmi sem maradt. Ma már senki sem foglalkozik azzal, hogy örökölte-e szülei képességeit, hiszen kiderült, mindketten tiltott szerekkel érték el eredményeiket. Ám a kis Timnek nem ez lesz az egyetlen, de még csak nem is a legnyomósabb oka arra, hogy ne árulja el majdani pajtásainak, kiknek a gyermeke. Szülei a doppingolás mellett sikkasztásba és csekkhamisításba keveredtek, s a papáját drogárusítás miatt is letartóztatták. A 2003-ban kirobbant BALCOügy vizsgálata során először Montgomeryről bizonyosodott be, hogy meg nem engedett szereket használt, s annak ellenére, hogy sohasem bukott meg doppingvizsgálaton, a versenyzéstől két évre eltiltották. Mivel a 2001 márciusa után elért eredményeit törölték a ranglistákról, a 2002 szeptemberében felállított 9.78 másodperces világrekordja is erre a sorsra jutott. A gyanú Jonesra is hamar rávetült, ám a sydneyi olimpia sztárja határozottan visszautasította a vádakat, s csak 2007 őszén tört meg a b i zonyítékok súlya alatt. Ekkor már nem csak azért kellett bíróság előtt felelnie, mert korábban eskü alatt hamisan vallott, tagadva, hogy bármikor doppingszert használt volna, hiszen ugyanezt tette az időközben felgöngyölített csekkhamisítási és pénzmosási ügyben is. Bár a pár útjai már 2004-ben szétváltak, Jones a börtönbüntetést nem úszhatta meg. Hamis tanúskodásért hat hónapot kapott, amit annak ellenére le kellett töltenie, hogy időközben a barbadosi vágtázótól, Obadele Thompsontól kisfia született.

Büntetése letöltését márciusban kezdte meg, és szeptember 5-én szabadult. Természetesen az ő eredményeit is törölték, s vissza kellett adnia a sydneyi olimpián szerzett érmeit.

Egykori társára sokkal súlyosabb büntetés vár. Mint kiderült, Montgomery és a két vágtázó korábbi edzője, a montreali olimpián 4x100 méteren aranyérmes váltó tagja, Steve Riddick, valamint menedzserük, Charlie Wells 1.7 millió dolláros csalás résztvevője volt. A bűncselekményre 2006 áprilisában derült fény, ekkor tartóztatták le először a volt világrekordert. A vizsgálat és az ítélethozatal azonban lassan haladt. Előbb Riddick ügyében született meg, ő öt évet kapott, s már javában tölti a büntetését, Montgomeryre viszont csak az idén májusban került sor, rá 46 hónapnyi börtönbüntetést rótt ki egy New York-i bíró. Ekkor azonban az egykori világrekorder már egy másik ügyben is vádlottként szerepelt.

Pedig két évvel ezelőtt úgy tűnt, a bűnténybe keveredő sportoló őszinte megbánást tanúsít.

„Sajnálom, hogy belekeveredtem ebbe a szerencsétlen ügybe – mondta akkor a csekkhamisításról Montgomery –, tudom, sokaknak csalódást okoztam. Ígérem, hogy a jövőben hasznos tagja leszek a társadalomnak.”

Hogy ezen mit értett, csak találgatni lehet, hiszen alig egy évvel később már heroint adott el egy beépített ügynöknek. Az elmúlt két év során négy alkalommal vették videóra az ügynökkel való találkozóját, amelynek során 8500 dollár értékben 111 gramm heroin cserélt gazdát. Pénteken a norfolki bíróság a helyi törvények alapján a legenyhébb büntetést szabta ki Montgomeryre, és így a 46 havi börtönbüntetés letöltése után öt év elzárás vár rá.

Az ügyész szerint Montgomery elpazarolta fantasztikus tehetségét, tönkretette életét. A jogász azzal nyomatékosította az exsportoló megbízhatatlanságát, hogy négy gyermeke négy különböző anyától született. Az ítélet szerint az egykori sztárt szabadulása után is ellenőrzik, öt éven át felügyelet alatt marad, s drogteszteken is részt kell vennie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik