Inkább eladják a pályát

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.10.14. 00:38
Címkék
Eladó a Felcsút SE sporttelepe – jelent meg lapunkban a hirdetés. Igen ám, de miközben a pálya eladó, aközben ott futballozik az NB II-es csapat, és még néhány száz fiatal. Ráadásul az egyesület még több mint negyvenkét évig használhatja az ingatlant, amely ezzel a kikötéssel már csak a felét éri.

Furcsa hirdetés jelent meg la punk hétfői számában.

A felcsúti önkormányzat elkezdte árulni a sporttelepet. Az ingatlan ára a pályával, a lelátóval (figyelem, még műanyag székek is vannak!) és világítással együtt 184 millió forint. Az ár lényegében reálisnak is mondható. Ugyanakkor ha hozzáveszszük, hogy „az ingatlant használati jog terheli 2050. november 30-ig”, akkor lényegében kijelenthető, hogy a terület értéke – legyen rajta akármilyen ülőalkalmatosság – a legjobb esetben is a felére csökken.

„Majdnem kiesett a kezemből hétfő reggel a Nemzeti Sport, amikor megláttam a hirdetést – mondta Mészáros Lőrinc, a Felcsút SE ügyvezetője. – Mivel a sportklubnak kétezer-ötvenig használati joga van ezen a területen, szerintem értéktelen földdarabról van szó. Azt persze én is tudom, hogy az önkormányzatnak likviditási problémái, kifizetetlen számlái vannak, s így próbál pénzt szerezni. Maximum annyi történhet, hogy a sporttelep gazdát cserél, de mi akkor is maradunk, hiszen még hosszú évtizedekig miénk a használati jog. Háromszázötven sportoló használja a pályát és az épületeket a gyerekektől az öregfiúkig, felháborítónak tartom, hogy ilyen eljárással megpróbálják ellehetetleníteni a sportéletet. A Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémiának is van öltözője a területen, de a fiatalok sportolását semmiképpen sem veszélyeztetné az eladás.”

Az árajánlatokkal Varga Györgyöt, Felcsút polgármesterét – aki korántsem mellékesen a klub elnökségének is tagja – kereshetik az érdeklődők, ám a helyi elöljáró telefonján – bár sokat csörgött a készülék hétfőn – egyelőre senki sem jelezte vételi szándékát.

„Leginkább újságírók keresnek meg az ügyben – mondta a polgármester. – Vevő eddig egy sem jelentkezett, de október huszadikáig tart a pályázat. A terület az önkormányzaté, mint ahogyan a Felcsút SE is. Másfél éve a klub húszmillió forintot ajánlott a területért, de ennyiért nem adtuk oda. Úgy tudom, ha jön egy komolyabb érdeklődő, akkor az egyesület vezetői megfontolják, hogy éljenek-e elővásárlási jogukkal. Fontos, hogy hét évvel ezelőtt adta bérbe az önkormányzat a Felcsút SEnek a létesítményt, de ez semmibe sem kerül a klubnak, ingyen használhat mindent. Vagyis azzal támogatjuk az egyesületet, hogy nem kell fizetnie a terület használatáért. Az önkormányzat nagyon nehéz helyzetben van, meg kell próbálnunk pénzt szerezni, de nem akarjuk tönkretenni a felcsúti labdarúgást. Ha sikerül eladnunk a létesítményt, építünk egy másik pályát is, hogy azon a helyi fiatalok bármikor futballozhassanak.”

Varga György szavaiból kiderül, hogy a Felcsút SE nem fizet bérleti díjat a sporttelep használatáért. Ez a helyzet akkor sem változhat meg, ha új tulajdonosa lesz a területnek. Így még kevesebbet ér az ingatlan. A polgármester információi szerint az eredeti ár felét kaphatja meg az önkormányzat a területért, s ezzel egyetért az általunk megkeresett ingatlanszakértő is.

„A helyzet ahhoz hasonló, mint amikor egy eladó lakás haszonélvezeti jogával nem a tulajdonos, hanem valaki más rendelkezik – mondta Számel Nikoletta, a Prestige Ingatlan szakértője. – Az amúgy reálisnak nevezhető becsértéknek legjobb esetben az ötven-hatvan százalékát kaphatja meg az eladó ebben az esetben, hiszen a használati jog még igen hosszú ideig megmarad, ráadásul az esetleges új vevő szempontjából nem túl előnyös feltételekkel kell továbbvinni az önkormányzat és a klub szerződését. Az ingatlan nem eladhatatlan, de nem lesz könnyű rá vevőt találni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik