Futni idehaza is lehet

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.10.12. 02:00
Címkék
Internetes oldalán az Újpest közzétette futballistáinak teljesítményadatait. Kiderül, hogy a legutóbbi tíz mérkőzésen melyikük futotta a legtöbbet, és ki passzolt a legpontosabban. Szentes Lázár vezetőedző örül, hogy ismeri az adatokat, de nem teríti ki a kártyáit.

Az újkori szokásoknak megfelelően az Újpest vezetői nyilvánosságra hozták a Szusza Ferenc Stadionban működő ProZone rendszer eredményeinek egy részét. A mérkőzéseket több kamerával rögzítő számítógépes program elképesztő mennyiségű statisztikát készít a lila-fehérek hazai, illetve idegenbeli, a televízió által közvetített bajnokijairól, ami nagyban segíti Szentes Lázár munkáját. Az éllovas vezetőedzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiadott adatok csak egy százalékát jelentik a teljes halmaznak.

„A klub vezetői most csak az információk töredékét hozták nyilvánosságra – mondta Szentes Lázár. – Hatékony és alapos összeállításról van szó, de egy mérkőzésről több ezer oldalnyi adatot kapok meg egy számítógépes programmal, amelyen már a saját szempontjaim alapján vizsgálódhatok, és készíthetek elemzéseket. A honlapra csupán részadatok kerültek fel, amelyek inkább csak érdekességként foghatók fel. Az adatokat persze nem elemezném a nyilvánosság előtt, mert abból nemcsak mi, hanem az ellenfelek is profitálhatnának.”

Sok érdekesség derül ki a nyilvánosságra hozott számokból, bár kétségtelen, nem egyértelmű, mi is áll egyik vagy másik mögött.

Az Újpest összes olyan mezőnyjátékosának adatait megjelenítette hivatalos oldalán, aki szóhoz jutott ebben az idényben. Az összeállításból kiderül, hogy a legjobban paszszoló labdarúgó Mario Bozsics, akinek 388 jó átadása volt a vizsgált kilenc meccsen (csak a Siófok elleni idegenbeli mérkőzésről nincsenek adatok, mert nem közvetítette a televízió), ami 82 százalékos eredményességi mutató – arányát tekintve nála csak Kabát Péter jobb –, ráadásul a bosnyák védekező középpályás lőtt legtöbbször kapura a Megyeri útiak közül.

A lila-fehérek védői is rengeteget futnak, hiszen Josip Cutuk és Mirszad Mijadinoszki is rendre tíz kilométer felett teljesít, sőt Ivan Dudics és Lipták Zoltán produkciója is megközelíti az övékét. Josip Cutukkal és Ivan Dudiccsal kapcsolatban említést érdemel még, hogy mindkettejüknek volt egy-egy olyan meccsük (a REAC, illetve a Honvéd ellen), amelyen nem hibáztak átadást – persze ilyenkor lenne érdekes látni, hogy ezek mennyire hosszú és milyen irányú passzok voltak.

A kaput a támadó Kabát Péter találta el a legtöbbször, ráadásul ő adta be legtöbbször a labdát oldalról (figyelembe veendő, hogy ő lövi a szögleteket). Egy meccsen a legtöbbet Sándor György futotta (a Kecskemét ellen 13 059 métert teljesített, és 88-szor sprintelt) s ő a rekorder az egy bajnokira jutó passzokban is, hiszen csapata rákospalotai meccsén 61-ből 48 jó átadása volt. A legtöbb sprintet egy meccsen Bori Gábor jegyzi, 92-szer iramodott meg nagy lendülettel az MTK vendégjátéka alkalmával.

Nyilván a háttérelemzésekből ezek iránya és hatékonysága is kiderül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik