Nyugaton elég, itt kevés

Kecskés István, Zombori AndrásKecskés István, Zombori András
Vágólapra másolva!
2008.10.10. 01:07
Címkék
A helyzet csütörtökön tovább bonyolódott Zalaegerszegen: a csapat edzője, Supka Attila a hogyan továbbról egyeztetett a klub elnökével, Nagy Ferenccel, majd a beszélgetés után úgy állt fel, hogy nem tudta, a pénteki gyakorlást is ő tartja-e. Aztán valamivel később telefonhívást kapott az elöljárótól, és így megtudta, hogy a klub közös megegyezéssel szerződést bont vele. Az utód Csank János lehet.

Csütörtök este afféle közös megegyezéssel kirúgták Supka Attilát. Igaz, az edző délután még úgy gondolta, hogy végül maradhat a kispadon…

A szakember a balul végződő kispesti kirándulás után hitt abban, hogy Zalaegerszegen ütőképes együttest alakít ki. Ha az őszi idény eddigi eredményeit nézzük, azt kell mondjuk, nem sikerült neki. A ZTE tíz forduló alatt három győzelem és két döntetlen mellett öt vereséget szenvedett, ezzel pillanatnyilag a táblázaton csak a 13. helyet foglalja el.

A vezetők türelme vasárnapig, a Győr elleni mérkőzésig tartott. Mario Bicak 92. percben szerzett találata a ZTE 1–0-s vereségét eredményezte, és a klub elnöke, Nagy Ferenc sejtetni engedte, a kudarc és a gyenge szereplés nem marad következmények nélkül.

Az elöljáró az elmúlt napokban többször is egyeztetett Supka Attila vezetőedzővel, a szakmai stáb tagjaival, valamint a labdarúgókkal, ám ahogy hétfőn, kedden és szerdán sem tudta eldönteni, hogy a kialakult helyzet milyen lépést kíván. Annyit azért elárult, a labdarúgók megbüntetése éppúgy elképzelhető, mint hogy valakinek megköszönik a munkáját. És bár azt is mondta, a búcsú lehetősége nem feltétlenül a szakmai stáb tagjaira vonatkozik, a balhét végül a vezetőedzőnek, Supka Attilának kellett elvinnie. Nagy Ferenc csütörtök este hat órára magához kérette a trénert, másfél órás beszélgetést folytatott vele, majd közölte, csütörtök este vagy péntek délelőtt telefonon tudatja, miként döntött. Aztán nem sokkal később megcsörrent Supka Attila telefonja, és Nagy Ferenc azt mondta neki, közös megegyezéssel felbontja a szerződését.

„Számomra érthetetlen, ami történt, ugyanis Nagy Ferenc egyetértett azzal, amit a beszélgetésünk során elmondtam neki – mondta Supka Attila. – A klub első embere azt is hozzátette, hogy ha Szentes Lázár és Supka Attila valamelyik nyugati klubnál dolgozna, a labdarúgással kapcsolatos felfogásával ott is el tudná magát fogadtatni. Úgy tűnik, ami elég lenne nyugaton, az Magyarországon kevés... Egyébként az esti beszélgetésünk előtt úgy éreztem, a klub elnöke már döntött, aztán amikor arról beszéltem neki, miként jöhetne ki a csapat a gödörből, láttam, hogy hezitál. Tudom, az eredménytelenséggel akár indokolható is az edzőváltás, de azzal is tisztában kell lenni, a csapat lemaradása egyáltalán nem nagy.

Amikor pont nélkül maradtunk, az ellenfelek egyszer sem futballoztak le minket a pályáról, a hátrányunk egyáltalán nem nagy, az ötödik Győr például csak öt ponttal előz meg bennünket. Látni kell azt is, hogy a külföldről szerződtetett légiósok rossz edzettségi állapotban érkeztek hozzánk, és most kezdenek olyan szintre kerülni, hogy a csapat hasznára lehetnének. Nem tagadom, magam alatt vagyok a döntés miatt, és érthetetlen számomra, hogy a magyar labdarúgásban miért kell állandóan kapkodni.”

Nagy Ferenc elnök nem érzi kapkodásnak a döntést.

„Este beszéltem Supka Attilával, és közös megegyezéssel felbontottuk a szakember szerződését – mondta Nagy Ferenc, a ZTE elnöke. – A döntést nem is akarom különösebben indokolni, mert ezt nem kell, köztünk maradnak azok az okok, amelyek ide vezettek. Nem először beszéltünk a szakemberrel, a héten több alkalommal is találkoztunk. Keresem a kivezető utat, és a jelenlegi helyzetben nem kaptam megnyugtató válaszokat a felvetésekre. Részletekbe azonban tényleg nem mennék bele. Supka Attila jó edző, és remélem, hogy ebből az esetből olyan következtetéseket von le, amelyektől még tovább fejlődik. Hogy ki lesz az utódja? Egyelőre nem tudok mit mondani, és nem is mennék bele nevek felsorolásába. Egy megoldás van a fejemben, de erről még nem beszélnék, mert a másik féllel is egyeztetnem kell.”

Nagy Ferenc titkolózik, de lapunk úgy tudja, az egyetlen jelölt Csank János.

Úgy bizony, Csank János, akivel csütörtök késő este, lapzártánk után tárgyalt a ZTE tulajdonosa, Nagy Ferenc. A telefonbeszélgetést pénteken szerződéskötés is követheti, hiszen úgy tudjuk, lényegi kérdésekben szóban már megegyeztek a felek. Csank János legutóbb az NB II Keleti csoportjában szereplő Ferencváros vezetőedzőjeként dolgozott, s hivatalosan jelenleg is tanácsadóként segíti az angol Bobby Davison munkáját. Csank János mesteredző, kétszeres magyar bajnok, és az utóbbi idők legsikeresebb szövetségi kapitánya, irányításával 1997-ben világbajnoki pótselejtezőt játszott a válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik