Tévé: kísérleti jellegű éjszakázás

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2008.10.08. 01:23
Címkék

Magyar pályákon rendhagyó időpontban – mondhatni, BLmintára… – 20.45-kor kezdődik a Fehérvár–Debrecen kupacsata első felvonása. Feltételeznénk: a negyeddöntőbe jutásért rendezendő összecsapás éjszakai műsorszámmá „felértékelése” mögött a szurkolói igények kielégítése (vagy inkább a tv-képernyők elé huppanók komfortérzetének javítása) áll – de nem erről van szó.

„Határozottan kértük, hogy a kupameccset ebben az idehaza szokatlan időben kezdjék – árulta el Máté Pál, az összecsapást élőben közvetítő Sport Televízió főszerkesztője. – Szeretnénk megvizsgálni, hogy a szerdai BLtalálkozó időpontjában – de nem vele párhuzamosan! – sugárzott magyar mérkőzés mekkora nézettséget ér el. Úgy gondoltuk, a mostani megfelelő alkalom az ilyen jellegű kísérletre. Nem akartunk kellemetlenséget okozni, és főleg senkit sem beszélnénk le arról, hogy a helyszínen tekintse meg a mérkőzést. A nemzetközi trend egyébként azt mutatja: másutt hét közben már megszokott a késői kezdés, a Német Kupa-mérkőzéseket például a közvetítés dacára is telt ház előtt játsszák…”

Csakhogy idehaza a drukker – ha választhat – inkább a televízióra szavaz, fenntartva magának a jogot, hogy máshová kapcsol, ha elálmosodik a produkciótól; de a késői kezdés egyébként is elriaszthatja a normál esetben lelkes meccsre járókat. Noha nem életszerű, hogy Debrecenből az eredetileg hat órára kisorsolt mérkőzésre ezrek utaznának a Sóstói Stadionba, félő: immár a hazai szektorok is foghíjasak lesznek.

„A szülők nem szívesen engedik el gyermekeiket a másnapi iskola miatt, sőt jól meggondolják: egyáltalán ők kimenjenek-e – vázolta aggályait Szilágyi Sándor, a debreceniek ügyvezetője. – Nem tehetünk mást, eleget teszünk a csatorna kérésének, de a közvetítések eleve rengeteg nézőt elvonnak a stadionokból. Arról már nem is beszélve, hogy hajnalodik, mire hazaérünk Székesfehérvárról…”

Hazai oldalon Berzi Sándor, az FC Fehérvár ügyvezető igazgatója elégedetlenkedett: „Nem örülünk, és sajnos benne van a pakliban, hogy aki kijönne, mégis inkább a közvetítést választja. Ezért aztán lehet, jelentős jegybevételtől esik el a klub. Noha a televíziós közvetítési jogokért kapott pénzből részesülnek a csapatok, közvetlen kompenzáció nincsen ilyen esetre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik